ΕΕ – προσφυγικό: Συμφωνία για μηχανισμό αλληλεγγύης & για ενίσχυση προστασίας των συνόρων

Συμφωνία επετεύχθη την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, για τον μηχανισμό αλληλεγγύης στις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα, αλλά και για δύο κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ. «Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης, αποκλίνοντας από τη λογική του κανονισμού του Λονδίνου», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα μας στο Συμβούλιο.

«Σήμερα κάναμε σημαντική πρόοδο έναντι των στόχων της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εγκρίναμε την πρόταση για τον νέο κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα αποτρεπτικά μέσα και θίγοντας το ζήτημα της εργαλειοποίησης. Η πρόοδος στους κανονισμούς Screening και Εurodac ενισχύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων μας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «η δήλωση του Συμβουλίου για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης δίνει άμεσα στήριξη στα κράτη πρώτης γραμμής με μετεγκαταστάσεις και προτάσσει τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού.

Στο πλαίσιο της επισκόπησης της προόδου της FRONTEX, o Νότης Μηταράκης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Οργανισμού, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των κοινών μας συνόρων και υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την αντιπαραγωγική και προκλητική ρητορική της Τουρκίας και το ενδεχόμενο νέων υβριδικών απειλών.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας των χωρών – μελών έλαβαν οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για τον μηχανισμό αλληλεγγύης που θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη που δέχονται έντονες μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο Ζ. Νταρμανίν επισήμανε τη σημαντική πρόοδο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης», μετά από αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, ώστε «να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η ιστορική συμφωνία».

Για σημαντική εξέλιξη ως προς το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που αποτελεί «αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης» τους τελευταίους μήνες, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Twitter. Eυχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος