Ε. Λέκκας από Λέσβο: Θέλουμε σεισμούς 4-4,5 R για μετασεισμική ακολουθία – Αναδείχθηκε το πρόβλημα με τους βράχους στη Μήθυμνα

Λέκκας: Ικανοποιητική η εικόνα από τις υποδομές. Ο σεισμός στη Λέσβο ανέδειξε προβλήματα του παρελθόντος με τους επικρεμάμενους βράχους πάνω από τον οικισμό της Μήθυμνας. Ανάγκη και νέας παρέμβασης

«Εδώ αναδεικνύονται τα προβλήματα του παρελθόντος, προβλήματα τα οποία είχαν εμφανιστεί αρκετές δεκαετίες πριν με καταπτώσεις βραχωδών μαζών και κυρίως σε ιστορικούς χώρους, όπως εδώ στο Κάστρο», διαμήνυσε από τη Λέσβο όπου βρίσκεται για αυτοψία μετά τον σεισμό των 4,7 και 4,9 R και τους συνεχείς μετασεισμούς, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ. «Χρειαζόμαστε και ένα σεισμό 4 ή 4,5 Ρίχτερ για να είμαστε βέβαιοι ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» επισήμανε, ενώ από την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές έκρινε την εικόνα των υποδομών «ικανοποιητική» με ορισμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και 50 περίπου κατασκευές με μικρές υλικές ζημιές.

«Προβλήματα τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν», όπως επισημαίνει «αλλά εμφανίστηκαν εκ νέου και θέλουν μία νέα παρέμβαση τώρα, έτσι ώστε να είναι ασφαλής ο οικισμός της Μήθυμνας και να μην έχουμε προβλήματα».

«Ο σεισμός λοιπόν ανέδειξε τα παλιά προβλήματα τα οποία υπήρχαν εδώ. Βεβαίως είναι ένας δύσκολος χώρος γιατί είναι επικρεμάμενοι  όγκοι πάνω από κατοικημένες περιοχές, από κατοικίες αφενός και αφετέρου είναι και αρχαιολογικός χώρος, οπότε το πρόβλημα είναι σύνθετο» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «είμαστε στο επίπεδο της αναγνώρισης της κατάστασης μετά το νέο σεισμό, μετά τους σεισμούς που είχαμε το τελευταίο διήμερο. Θέλουν μία εξειδικευμένη διαδικασία εξειδικευμένες μελέτες, έτσι ώστε αφενός μεν να υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους, αφετέρου να μην προσβάλλεται το περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον αλλά και και ο αρχαιολογικός χώρος. Είναι μία εξειδικευμένη διαδικασία η οποία θα δρομολογηθεί φαντάζομαι από τον κ. Δήμαρχο στη συνέχεια, έτσι ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος που είναι και ο στόχος ουσιαστικά της όλης παρέμβασης»

Χρειαζόμαστε και ένα σεισμό 4 ή 4,5 Ρίχτερ για να είμαστε βέβαιοι ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία

Όσον αφορά στη μετασεισμική ακολουθια σημείωσε

«Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς της τάξεως των δύο και τριών βαθμών και αυτό είναι θετικό. Μας κάνει αισιόδοξους ως προς την πορεία του φαινομένου για την εκτόνωση. Βεβαίως χρειαζόμαστε και ένα μεγάλο σεισμό. Αν θέλετε να έχουμε κάποιον 4 ή 4,5 R, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι μπαίνουμε ασφαλώς σε μία μετασεισμική ακολουθία.

Ικανοποιητική η εικόνα από τις υποδομές

«Αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική η εικόνα από τις υποδομές. Σε ορισμένες περιοχές το οδικό δίκτυο έχουμε προβλήματα τα οποία είναι εύκολα σχετικά να αντιμετωπιστούν. Έχουμε 50 περίπου κατασκευές οι οποίες έχουν κάποιες μικρές ζημιές. Και βέβαια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μία ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των ζημιών. Αλλά συνολικά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και από τον κύριο δήμαρχο εδώ στη Δυτική Λέσβο, αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς» ενημέρωσε.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος