Λέσβος: Στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό ο Ευ. Λέκκας – Τι λέει για την σεισμική ακολουθία ο Ν. Ζούρος

Αμέσως μετά τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter  που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή Δυτικής Λέσβου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Την ίδια ώρα, τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό περιοχές επισκέπτεται σήμερα ο o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο κάστρο του Μολύβου όπου και κατά το παρελθόν παρουσιάστηκαν φαινόμενα καταπτώσεων. Επισκέφθηκε επίσης και  τα σημεία των κατολισθήσεων σε Λεπέτυμνο και Άργενο.

H ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται από το πρωί στις βόρειες ακτές της Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4.9, που σημειώθηκε χθες στις 03.52.

Η σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται περιλαμβάνει πλήθος μικρότερων σεισμών τα επίκεντρα των οποίων βρίσκονται στην περιοχή του Λεπετύμνου, ενώ ακολούθησε στις 8.39 δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4.9 και με εστιακό βάθος 10 km.

Η σεισμική ακολουθία καταγράφεται από τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και τα στοιχεία αξιοποιούνται από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για την παρακολούθηση του φαινομένου στη Βόρεια Λέσβο .

Λέσβος: Στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό ο Ευ. Λέκκας – Τι λέει για την σεισμική ακολουθία ο Ν. Ζούρος

Χθες η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέγραψε πλήθος κατολισθητικών φαινομένων και εδαφικών διαρρήξεων στην πλειόσειστη περιοχή και ειδικότερα στις περιοχές των χωριών Στύψη, Υψηλομέτωπο, Πελόπη, Συκαμιά, Λεπέτυμνο Αργενο, Μήθυμνα και Πέτρα.

Οι παρατηρήσεις υπαίθρου βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα σεισμολογικά στοιχεία που αφορούν τόσο τη θέση των επικέντρων όσο και τον μηχανισμό γέννησης των σεισμών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα.

Ωστόσο το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή όπου τοποθετούνται τα επίκεντρα της σημερινής σεισμικής ακολουθίας είναι σχετικά περιορισμένο και ως εκ τούτου δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται δυτικότερα από το μεγάλο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας τις επόμενες ημέρες και η συνέχιση της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή, τονίζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο καθηγητής Φυσικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στη γεωμορφολογία – γεωτεκτονική.

Περισσότερα από 60 σπίτια έχουν ζημιές καθώς και πέντε δημόσια κτήρια.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος