Ε. Γιαμαρέλλου: Οι εμβολιασμένοι καλό είναι να έχουν προνόμια – Κ. Τριανταφυλλίδης: Εντοπίστηκε γονίδιο που ευθύνεται για την ήπια ή βαριά νόσηση από κορονοϊό

Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου και ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης συζήτησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» το ζήτημα σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι ήδη εμβολιασμένοι πολίτες. Μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε και στο ευχάριστο ιατρικό νέο σχετικά με το φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κα Γιαμαρέλλου τόνισε πως αν και τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση η πανδημία είναι ακόμα ανάμεσά μας και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η καθηγήτρια είναι θετική όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση, αλλά όχι ακόμα στους εσωτερικούς. «Ο εμβολιασμένος θα έχει την πιστοποίηση στο κινητό του και θα περνά μέσα. Αν κάποιος δεν έχει εμβολιασθεί ή έχει κάνει μόνο την 1η δόση, ας κάνει ένα τεστ και να το δείχνει για να μπει σε εσωτερικό χώρο», ήταν η πρόταση της ειδικού.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε πως μια ομάδα ερευνητών πρόσφατα έφτασε πολύ κοντά στο να εντοπίσει το γονίδιο που θεωρείται υπεύθυνο για βαριά νόσηση από covid. Ο ειδικός αναφέρθηκε και στο νέο φάρμακο που ανακαλύφθηκε για το Αλτσχάιμερ σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια σπουδαία καινοτομία. «Το φάρμακο που ανακαλύφθηκε περιορίζει περίπου 70% στα πρώιμα στάδια της ασθένειας την δημιουργία πλακών στον εγκέφαλο. Μπορούμε να προβλέψουμε ποια άτομα σε μια οικογένεια που υπάρχει αλτσχάιμερ, θα νοσήσουν από αυτό», είπε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος