Δύο μέτωπα στα Καλύβια και συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη με το χρόνο στα Δερβενοχώρια (Live)

Σπίτια και αυτοκίνητα στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι έκαψε η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι από τον Κουβαρά και βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια είναι αυτό στο οποίο εστιάζουν αυτήν την ώρα οι Αρχές, καθώς μαίνεται σε δύσβατη περιοχή.

Το μέτωπο αυτό αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα, ενώ η φωτιά κατεβαίνει με αργούς ρυθμούς προς τα κάτω. Σε άλλο μέτωπο στην περιοχή ακόμα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, αφού πρώτα εκκενώθηκε. Την ίδια ώρα, ο άνεμος παραμένει ισχυρός, προκαλώντας φόβους για διάσπαρτες κατοικίες. Νωρίτερα, οι φλόγες πέρασαν από τους οικισμούς Μελισσουργός και Φέριζα.

Αυτό που μας απασχολεί είναι οι αναζωπυρώσεις και μη μεταφερθεί η φωτιά σε τμήματα που δεν έχουν καεί. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα προς τη Σαρωνίδα” τόνισε ο κ. Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ.

Ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Τσιγαρίδας, τόνισε πάντως μιλώντας στην ΕΡΤ ότι υπάρχει βελτίωση και σημείωσε ότι εντοπίζεται ένα μικρό μέτωπο στην περιοχή Ελαιώνας Αναβύσσου, ένα ακόμα στον Άγιο Παντελεήμονας Αναβύσσου και ένα στα Καλύβια. “Νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση αλλά υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Ας ελπίσουμε αύριο να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα” τόνισε.

Δεν ξέρουμε πόσα σπίτια έχουν καεί υπάρχουν όμως και κατοικίες που είχαν ζώα που κάηκαν. Ευτυχώς γλιτώσαμε τα άλογα αλλά μια εγκατάσταση έχει καταστραφεί. Τα ενάερια μέσα δεν ήταν στον βαθμό που θέλαμε” σημείωσε.

Η φωτιά απείλησε 15 άλογα στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, εξαιτίας των ανέμων η φωτιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές.

Νωρίτερα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και στη λεωφόρο Λαυρίου.

Δύο μέτωπα στα Καλύβια και συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη με το χρόνο στα Δερβενοχώρια (Live)

Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση και στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, κοντά στα όρια με την Αττική. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά μήκος της κορυφογραμμής. Η περιοχή είναι δύσβατη και δασώδης σε έκταση που δεν έχει ξαναπιάσει φωτιά. Βοηθάνε τα χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους για να οριοθετήσουν τη φωτι. Πάντως, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.

Την έχουμε περιορίσει σε μια χαράδρα και προσπαθούν οι δυνάμεις. Είναι η πιο δύσκολη φωτιά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, καθώς ανά πάσα ώρα μπορεί να αποκτήσει δυναμική. Προσπαθούμε να μην επηρεαστεί το χωριό και να κρατήσουμε το μέτωπο το βράδυ, ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με το πρώτο φως της μέρας με τα εναέρια μέσα” τόνισε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άλλη μεγάλη πυρκαγιά, στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου, κοντά στον Ισθμό. Ένα είναι το ενεργό μέτωπο με διάσπαρτα καντιλάκια όχι κοντα στον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά απέναντι από τα διόδια της Κορίνθου. Η ένταση των ανέμων κατά διαστήματα δυναμώνει. Δεν υπάρχουν σπίτια κοντά στο ενεργό μέτωπο, όμως δεν υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα της Πυροσβεστικής και ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες μέσα στη νύχτα περιμένουν να κατέβει η φωτιά προς τα σημεία όπου υπάρχει πρόσβαση.

Δύο μέτωπα στα Καλύβια και συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη με το χρόνο στα Δερβενοχώρια (Live)

Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς». Με ασφάλεια εκκενώθηκαν, οι παιδικές κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή, και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλανόπουλος.

Νωρίτερα, ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός που προσήχθη ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του. Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Δύο μέτωπα στα Καλύβια και συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη με το χρόνο στα Δερβενοχώρια (Live)

Ωστόσο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. “Ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης δύο ανδρών ημεδαπών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Συνεχίζονται ΕΔΕ και ανακριτικές διεργασίες για τις υπόλοιπες πυρκαγιές” είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Την πυροσβεστική και την Αστυνομία συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο «Δευκαλίων».

Στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο πρωθυπουργός, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την πρώτη δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, είπε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ότι πρωταρχικό μέλημα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έπαθαν ζημιές θα αποζημιωθούν.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοδιοίκηση Σαρωνικού και Κερατέας: Η καταστροφή είναι τεράστια – Στείλτε εναέριες ενισχύσεις

Φωτιά στο Λουτράκι: Εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκηνώσεις και γηροκομείο

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Μαρτυρία γνωστής ηθοποιού στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της φωτιάς

Κέρκυρα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στις Λούτσες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος