Δυναμιτίζει την πολιτική ζωή το σκάνδαλο στην Ευρωβουλή – Στο προσκήνιο και οι παρακολουθήσεις

Array

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Στρασβούργο, συνεδρίασε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Παρέμβαση έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος  κατάθεσε δύο προτάσεις για το παράνομο lobbying. Στην εσωτερική αντιπαράθεση, από την άλλη πλευρά, παρακολουθήσεις και εκλογές οδηγούν σε νέα μετωπική σύγκρουση.

Από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση του κόμματός του και ζήτησε να συγκροτηθεί ειδικό όργανο που θα ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία των ευρωβουλευτών.

«Συγχαρητήρια στις βελγικές αρχές που αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο, σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα (…) Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτή τη σοκαριστική υπόθεση προχώρησα άμεσα στη διαγραφή της κυρίας Καϊλή από το κόμμα μας. Δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και για μία τάση προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.

«Ο τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πολιτικό του χώρο, δεν είναι ούτε να προσπαθεί να διαγράψει αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα (…) oύτε να γίνεται ακόμη περισσότερο παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και στη ρητορική και στη φιλοσοφία του», επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Με την κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στην υπόθεση Καϊλή οι βελγικές αρχές να έχουν χρησιμοποιήσει και το εργαλείο των νόμιμων επισυνδέσεων, από τη Λαμία, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

«Εξάγει η χώρα, αλλά δεν εξάγει προϊόντα, εξάγει διαφθορά στην Ευρώπη (…) Θα μπορούσε πουθενά αλλού (…) να σταθεί έστω ένα λεπτό μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός όταν αποκαλύπτεται ότι είχε στήσει ένα παρακύκλωμα παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων (…) ακόμα και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων; Ίσως μονάχα σε χώρες όπως το Κατάρ»

«Σε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν θα τολμούσε σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό χωρίς ίχνος απόδειξης. Και χρειάζεται περίσσιο θράσος να γίνεται κήνσορας ο κ. Τσίπρας, όταν δύο υπουργοί του, ο κ. Παππάς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δικάζονται για σοβαρά αδικήματα σε Ειδικό Δικαστήριο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι παρακολουθήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Το θέμα των παρακολουθήσεων συνεχίζει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβλέπει εκλογική απόδραση του Πρωθυπουργού.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα θέμα σοβαρό. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν δεν διασφαλίσει ένα απολύτως προστατευόμενο περιβάλλον, δεν θα μπορεί να έρχεται στη Βουλή χωρίς να αποφεύγει σκηνές σαν αυτή που είδαμε την προηγούμενη Πέμπτη, να το βάζει στα πόδια για να μην απαντήσει (…) Είναι πολύ πιθανόν ο κύριος Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, μιλά για εκλογές που θα γίνουν στην ώρα τους και για σχέδιο δεύτερης θητείας βασισμένο στο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημειώνοντας:

«Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το τι είδους διακυβέρνηση θέλουν και για το ποιον θέλουν στο τιμόνι της χώρας (…) Για τον Πρωθυπουργό, για την κυβέρνηση, για τη Νέα Δημοκρατία ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Υψηλά κρατούν τους τόνους και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Μήτρα που γεννά τη διαφθορά με επίκεντρο το Ευρωκοινοβούλιο είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου», ανέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση, από την άλλη πλευρά, μέσα από ανακοίνωση της σημείωσε:

«Η υπόθεση των υποκλοπών απειλεί όχι μόνο την λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά την ίδια την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας»

Για λογαριασμό του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε με τη σειρά του:

«Αυτό όμως που έκανε ο κ. Μητσοτάκης που ουσιαστικά φίμωσε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο (…) Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα είχε παραιτηθεί»

Η πολιτική κόντρα μεταφέρεται πλέον στη Βουλή και στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος