Δραματικές μαρτυρίες γιατρών: Συνάδελφοι καταρρέουν – Προειδοποίηση και από τον «Ευαγγελισμό» (video)

Οι μαρτυρίες γιατρών από όλη την Ελλάδα σοκάρουν καθώς κλείνει μια ακόμη εφημερία με δραματικές προειδοποιήσεις. Οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38% των εισαγωγών στον Ευαγγελισμό είπε επικουρικός πνευμονολόγος στην ΕΡΤ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ασφυξία στις ΜΕΘ υπενθυμίζεται με διασωληνωμένο να παραμένει για τέταρτη ημέρα «εκτός». Από τη Λάρισα συνεχίζονται οι διακομιδές στην Αθήνα, ενώ στην Ήπειρο η διασπορά του ιού έφτασε σε 88 μαθητές και 17 εκπαιδευτικούς.

Θέμα χρόνου είναι η κατάσταση στην Αθήνα να γίνει ασφυκτική όσο της Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ο επικουρικός πνευμονολόγος Σταμάτης Τσιπιλής, καθώς στον «Ευαγγελισμό» κλείνει η χθεσινή εφημερία με 75% επιβάρυνση, δηλαδή, 20 νέες εισαγωγές, ενώ στη ΜΕΘ δεν απομένουν διαθέσιμες κλίνες.

«Ενας διασωληνωμένος είναι στον όροφο τέσσερις ημέρες σε αναμονή για κρεβάτι εντατικής. Κατέρρευσαν συνάδελφοι, χρειάζονται επαναλαμβανόμενα τεστ και στο νοσοκομείο, καθώς οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38% των εισαγωγών και παρουσιάζουν συμπτώματα στο όριο της διασωλήνωσης», πρόσθεσε ο πνευμονολόγος του «Ευαγγελισμού».

Βόλος -Ν. Χαυτούρας: Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει

Στο νοσοκομείο του Βόλου,  έξι άνθρωποι κατέληξαν σε ένα 24ωρο.

«Η υποστελέχωση είναι τραγική. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εξυπηρετεί 80 ασθενείς. Τώρα η κατάσταση είναι ένας γιατρός για 120 ασθενείς με Covid-19. Είναι μια εικόνα μαύρη και αδιέξοδη. Οι ασθενείς δεν μπορεί να νιώθουν ασφαλείς», κατήγγειλε στην εκπομπή «Από τις Έξι»  ο Νίκος Χαυτούρας, διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.

«Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Ουσιαστικά έχει κλείσει. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε “ταβάνι” στους 70 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα πήγαμε στους 120, συν 8 που είναι στις ΜΕΘ», επισημαίνει.

Στα Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναδιατάσσουν τις κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά Covid, με το πρόβλημα να εστιάζεται στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα.

«Παπανικολάου»: Περιμένουμε 5 γιατρούς από Αθήνα – Το σύστημα δεν αντέχει άλλο

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο,  ο συντονιστής Covid του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός περιγράφει την εφημερία «χειρότερη από την προηγούμενη»,  με 100 προσελεύσεις, 46 εισαγωγές,  γεμάτες τις ΜΕΘ και ασθενείς με αναπνευστήρες σε κοινές κλίνες.

Το σύστημα δεν αντέχει άλλο, είπε ο κ. Χλωρός και απευθυνόμενος σε ανεμβολίαστους που προσέρχονται για περίθαλψη, τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνουν ότι κλίνες στερούνται άνθρωποι με εμφράγματα και άλλα κρίσιμα προβλήματα».

Η Υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ3 επισήμανε ότι από τα 580 κρεβάτια στις ΜΕΘ φτάσαμε τα 1.300, εκ των οποίων τα 600 διατίθενται σε ασθενείς covid και 500 εξ αυτών είναι γεμάτα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο στο σύστημα υγείας, εάν όμως συνεχίσουμε με 6.500 κρούσματα την ημέρα, θα υπάρξει μεγάλη πίεση.

Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας: Νοσηλεύονται 53 ασθενείς, δύο παιδιά – 12 στη ΜΕΘ

Δύο αδέρφια -ο μεγαλύτερος κάτω από την ηλικία των 50 ετών- καθώς και η μητέρα τους νοσηλεύονται, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο και στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα του «Αγίου Ανδρέα», μεταξύ των 53 εισαγωγών του τελευταίου 24ωρου.

Νότα αισιοδοξίας χαρακτηρίζεται η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό από 40 ημερησίως στα 180. Ωστόσο τα κρούσματα στην Πάτρα ανέβηκαν την τελευταία εβδομάδα από τα 861 στα 1308.

 Γιάννενα: Χάθηκε 58χρονος ανεμβολίαστος – Επί δυο μήνες στη ΜΕΘ

Η πίεση παραμένη ασφυκτική για το νοσοκομείο, ενώ τα 270 νέα κρούσματα στην Ήπειρο, με τα 270  στα Γιάννενα, εντείνουν την ανησυχία. Η διασπορά στη μαθητική κοινότητα μετρά 88 κρούσματα  και ταυτόχρονα νοσούν 17 εκαπιδευτικοί.

Με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει επίταξη υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Κωτσιόπουλος, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι τα νοσοκομεία πιέζονται διπλά -και από covid και από άλλα περιστατικά.

Για άδειες κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης προσωπικού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, στη Βουλή, ο οποίος, κάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκεφθούν μαζί το νοσοκομείο για να δουν ότι νοσηλεύονται εκεί ασθενείς. Σε ανακοίνωσή-απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. τόνισε ότι κος Πλέυρης «καλό θα ήταν να ζητήσει συγγνώμη, την ώρα που και πάλι δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται και κάποιοι χάνουν τις ζωές τους εκτός ΜΕΘ».

ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Μιχάλης Βασιλάκης, Μιχάλης Σιώμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος