Δρ. Ψυχολογίας Απ. Καλιάμπος: Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο – Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά, να βλέπουμε σημάδια

Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο, τόνισε ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Καλιάμπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι». Έδωσε έμφαση στο ρόλο του σχολείου, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η φιλοσοφία του, αλλά και στον ρόλο των γονιών, που πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά.

Ο κ. Καλιάμπος υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες» του μπούλινγκ (bullying).

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η φιλοσοφία του σχολείου, το οποίο«τείνει τα τελευταία χρόνια να είναι μόνο ένα πεδίο όπου απλά αποθησαυρίζονται γνώσεις, συσσωρεύονται γνώσεις, όπου απλά τα παιδιά είναι παθητικοί δέκτες γνώσεων».

«Το σχολείο πρέπει να σου μαθαίνει όχι μόνο γνώσεις, να σου μαθαίνει για τη ζωή, για τα δικαιώματά σου, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά σου, να σου μαθαίνει πώς να επιλύεις τις συγκρούσεις που είναι κομμάτι της ζωής».

Για την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, σημείωσε ότι «είναι θέμα πρόληψης, προσθέτοντας ότι «πολλά θύματα εξελίσσονται σε θύτες. Είναι ένα αλληλένδετο φαινόμενο. Λέμε σε όλους τους γονείς, είτε είναι γονείς που έχουν παιδιά που εκφοβίζονται, είτε είναι γονείς που έχουν παιδιά που εκφοβίζουν ότι είναι σημαντικό να είναι δίπλα στα παιδιά».

Ο Απόστολος Καλιάμπος τόνισε πως τα να είσαι γονιός δεν είναι αυτόματη διαδικασία.

«Πρέπει να είμαστε κοντά, να βλέπουμε σημάδια, είτε ότι ένα παιδί εκφοβίζεται, είτε από την άλλη πλευρά, να βλέπουμε σημάδια ότι το παιδί μας μπορεί να έχει αντιδραστικές συμπεριφορές, να θέλει να κυριαρχεί, να πιστεύει στην επιβολή σε κάποια άλλα παιδιά».

Ο κ. Καλιάμπος αναφέρθηκε και στον στόχο της συνεργασίας των ψυχολόγων με εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τριάντα χρόνια λέμε ότι είναι σημαντικό οι ψυχολόγοι να μπούμε στα σχολεία, να συζητάμε με τους εκπαιδευτικούς, θέλουμε τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες (…), θέλουμε τους γονείς συνεργάτες».

Από την πλευρά του, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, υποστήριξε, μιλώντας στην «Εκπομπή από τις Έξι» πως όλα ξεκινάνε από το οικογενειακό περιβάλλον. Ανέφερε ότι για περιστατικά μπούλινγκ, στο 70% γονείς καλούν την αστυνομία να επέμβει και όχι το σχολείο.

Σημείωσε, επίσης, ότι «διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι εγκληματίες που συλλαμβάνουμε ξεκίνησαν την παραβατική συμπεριφορά από την παιδική ηλικία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος