Δυσφορία από την Αθήνα για την αναποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η Αθήνα για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ μίλησε για την αναποτελεσματικότητα που παρατηρείται σε σχέση με τις ροές των προσφύγων.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα προχωρήσει σε σχετική τοποθέτηση.

«Κλειδί» η στάση της Τουρκίας

«Τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία» με την Τουρκία γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Με τη συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της.
Όπως είπε κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η Τουρκία έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα και δεν έχει δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, γι’ αυτό ένας κύκλος επαφών που θα κάνει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα με την κ. Μέρκελ.

«Κλειδί για την επιτυχία είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Εν τω μεταξύ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση διαμηνύει ότι βρίσκεται επί ποδός για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει προκύψει κάτι που να συσχετίζει τα γεγονότα του Βελγίου με την Ελλάδα.

Το θέμα της ασφάλειας σχολίασε και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα είχε υποβαθμισμένη την έννοια της ασφάλειας στην πολιτική του αντίληψη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια.

Το προσφυγικό και το ζήτημα της αξιολόγησης από τους δανειστές είναι δύο ζητήματα που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος