Διπλωματικό θρίλερ Μπελέρη: Σε εξέλιξη η δίκη στο Πρωτοδικείο, τι αναμένεται να ζητήσει η εισαγγελία

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης Ελλάδας – Αλβανίας, έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Η δίκη στο πρωτοδικείο Αυλώνας για την απόδοση των μέτρων ασφαλείας σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαΐου, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να αρχίσει. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ και του ανταποκριτή στην Αλβανια Παναγιώτη Μπάρκα, η εισαγγελία Αυλώνας θα ζητήσει ως μέτρο ασφάλειας τη φυλάκιση και τον δύο. Από πλευράς του Φρέντι Μπελέρη θα ζητηθούν ελαφρυντικά μέτρα επικαλούμενοι λόγους υγείας. Στους χώρους του πρωτοδικείου Αυλώνας βρίσκεται και η Πρέσβης της  Ελλάδας στα Τίρανα κα Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία θα παρακολουθήσει από κοντά την δίκη. Έξω από το δικαστήριο της Αυλώνας έχουν φθάσει και οπαδοί του Φρέντι Μπελέρη από τη Χειμάρρα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει προς το παρόν φυλακισμένος.

Τα όρια του διπλωματικού θρίλερ ξεπέρασαν τα στενά όρια των Βαλκανίων και αποτελούν είδηση σε όλη την Ευρώπη. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του,

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το θέμα είναι αυτή του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό  τους δικαίωμα για να εκφράσουν την βούληση τους μέσω ελεύθερων και δικαίων εκλογών.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σε μια πρώτη αντίδραση ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης, είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι.

Επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας πως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ζήτησε επίσης από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα , όπως ανέφερε, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην Αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα.

Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία.

Ανταπόκριση από την Αλβανία Π. Μπάρκας Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Κατερίνα Φρύσσα

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Αλβανία: Η υποψηφιότητα του Φ. Μπελέρη θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια και θα ψηφιστεί κανονικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος