Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η αντίδραση της Αθήνας

Array

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με βάση το άρθρο 6 της συμφωνίας για πολιτικό διάλογο στη Λιβύη. Ουσιαστικά ο ΟΗΕ ακυρώνει στην πράξη την παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τρίπολη και Άγκυρα.

Για πρώτη φορά στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν την χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπογραφή της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του memorandum για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικου Μνημονίου πριν λίγο καιρό έγινε παράτυπα και αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με παραβίαση σαφέστατη θεμελιωδών κανόνων, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη. Επιπλέον καταδικάστηκε από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ενώ δεν κυρώθηκε ποτέ από την Βουλή της Λιβύης.

Η Αθήνα είχε καταγγείλει και επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι είναι ανυπόστατο και μη δεσμευτικό για την Λιβύη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα.

«H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος