Δικαστική απόφαση για Μάνδρα: “Aπό πλευράς ηθικής το Δημόσιο και η Περιφέρεια πρέπει να συμμορφωθούν”

Ηθική δικαίωση για την οικογένεια ενός 29χρονου, που έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, αποτέλεσε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο και η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να τους αποζημιώσει με 270.000 ευρώ. Για την υπόθεση μίλησε στην ΕΡΤ ο Πάνος Μπιτσαξής.

«Τώρα η ευθύνη του κράτους ερευνάται με πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό θα δημιουργήσει μια τάση στη δικαστική πρακτική και στο μέλλον. Εδώ έχουμε να κάνουμε, μετά από μια τριετία, με τη δικαστική διερεύνηση σε ποινικό και αστικό επίπεδο των δύο εμβληματικών υποθέσεων: των πλημμυρών της Μάνδρας με 25 νεκρούς και της υποθέσεως στο Μάτι με πάνω από 100 νεκρούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μπιτσαξής, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Από τις έξι» την πρωτόδικη απόφαση ο συνήγορος της οικογένειας του 29χρονου είπε: «Είναι μια πάρα πολύ καλά θεμελιωμένη, λεπτομερέστατη και αναλυτική απόφαση, με στιβαρή αιτιολογία. Το Δημόσιο και η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Η απόφαση δεν είναι ακόμη τελεσίδικη και αμετάκλητη».

Και όπως τόνισε ο κ. Μπιτσαξής, «από πλευράς ηθικής και ανταπόκρισης στα δικαιώματα των πολιτών το Δημόσιο και η Περιφέρεια πρέπει να συμμορφωθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική δικαιοσύνη: «Για τα μέτρα και τις ροές της ελληνικής δικαιοσύνης στην εκτίμηση των υποθέσεων, η τριετία είναι ένας καλός χρόνος. Η δικαιοσύνη των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, σκύβει με πολύ μεγάλη προσοχή στις περιστάσεις. Έχει εγκαινιάσει –στην ουσία- μια νομολογιακή πρακτική, η οποία τερματίζει δεκαετίες ενός δόγματος το οποίο ήταν ότι το Κράτος είναι ανεύθυνο, ότι κι αν συμβεί».

Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, που πιθανότατα δημιουργεί και δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις ο κ. Μπιτσαξής, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Περιγράφει αναλυτικά πράξεις και παραλείψεις οι οποίες συνέτειναν σ’ ένα πλημμυρικό φαινόμενο, το οποίο προκάλεσε πολλούς θανάτους και καταστροφές και το οποίο θα μπορούσε είτε να έχει μειωθεί η επίπτωσή του, είτε να έχει αποφευχθεί εντελώς. Στην περιοχή της μάνδρας υπήρχε ένα καμπανάκι κινδύνου από το 2015 που είχε ξαναγίνει μια πλημμύρα εκεί, ευτυχώς τότε χωρίς θύματα.

Αυτό που διαπιστώνει το δικαστήριο είναι μια απίστευτη δυσλειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Ένα διαρκές πινγκ-πονγκ μεταξύ δασαρχείων, Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών που οδηγούσε στις καλένδες τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ ο κίνδυνος ήταν εμφανής.

Ευθύνες υπάρχουν και στην Πολιτική Προστασία και στην Αστυνομία. Για την αστυνομία τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Διαδραματιζόταν ένα κατακλυσμιαίο φαινόμενο και δεν βρέθηκε κανείς να κλείσει το δρόμο στην παλιά Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του να περάσει τη λάθος ώρα από το λάθος τόπο και με αποτέλεσμα να βρεθεί πνιγμένος 60 χλμ. μακρύτερα, τρεις ημέρες μετά. Ένα τραγικό γεγονός, ένα μοναχοπαίδι, που πήγε στράφι άνευ λόγου».

Με την υπ αριθμόν 6816/2021 απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε πως τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για «ψυχική οδύνη». Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες (την οικογένειά του)».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος