Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: 8 δράσεις του ΚΜΟΠ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Array

Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Η ποιοτική, συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι η κινητήρια δύναμη για την εξάλειψη των ανισοτήτων και της φτώχειας, που αφήνουν πίσω εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενήλικες. Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, σήμερα, 244 εκατομμύρια παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην φοιτούν στο σχολείο.

Για την ανάδειξη της σημασίας της εκπαίδευσης στην οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών, η 24η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2018 ως Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης.

Με στόχο να συμβάλει στην προώθηση ανοιχτών, δημοκρατικών και συμπεριληπτικών σχολείων, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα μπορούν να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό τους υπόβαθρο, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας υλοποιεί μια σειρά δράσεων που απευθύνονται τόσο σε μαθητές όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: 8 δράσεις του ΚΜΟΠ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πρόκειται για πρακτικές που συμβάλλουν στην επιτυχή ένταξη όλων των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν και υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, παρέχοντας τους τις γνώσεις και τα εργαλεία ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες προκλήσεις.

Οι δράσεις του ΚΜΟΠ για την εκπαίδευση

Προωθεί καλές πρακτικές στην εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την επιτυχή ένταξη παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Επιμορφώνει εκπαιδευτικούς και διαπολιτισμικούς μεσολαβητές για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ενισχύει τις δεξιότητες των νέων εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στον χώρο του σχολείου. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Υποστηρίζει την ψηφιακή μετάβαση των σχολείων μέσα από τη διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: 8 δράσεις του ΚΜΟΠ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Συνδέει το σχολείο με την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό μέσα από τη μέθοδο του service learning. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ενδυναμώνει επαγγελματίες των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις της ψηφιακής μάθησης. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ενισχύει την ψηφιακή και κοινωνική ευημερία μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ έχει αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών 6-12 ετών προκειμένου να διάγουν μια υγιή ζωή στο διαδίκτυο. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο εδώ.

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: 8 δράσεις του ΚΜΟΠ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Αναδεικνύει επιτυχημένες πρακτικές για την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών και  την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις του ΚΜΟΠ εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος