Διαξιφισμοί Ελλάδας – Τουρκίας για τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο (video)

Σε ετοιμότητα είναι η Αθήνα για την κλιμάκωση της προκλητικότητας της ‘Αγκυρας, με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές. Ταυτόχρονα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο «κύμα» μεταναστών, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί απελπισμένους ανθρώπους, ενώ ζητάει και τα «ρέστα» για τις εικόνες της ντροπής ξεγυμνωμένων ανθρώπων στον Έβρο.

«Η κλιμάκωση της ρητορικής από την τουρκική πλευρά έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ένταση δεν θα μειωθεί όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές και ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης. «Είναι χρήσιμο και για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ», εξέφρασε με σαφήνεια. «Οφείλει να αντιληφθεί επίσης ότι όπως δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «η διάφορα μας είναι επιλύσιμη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Με εντονότατο τρόπο απαντά η Αθήνα στις αλλεπάλληλες προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την εγκατάλειψη 92 γυμνών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Βέτο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για εικόνες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο συμβάν με τους μετανάστες στον Έβρο αλλά και στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας, λέγοντας: «Απάνθρωπο. Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός. Συμπεριφορά απάνθρωπη που παραπέμπει στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα. Αλλά το γεγονός ότι το καταγγέλλουν είναι θέμα πολύ σημαντικό και θα περίμενε κανείς στοιχειώδεις εξηγήσεις από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά της η Άγκυρα επιχειρεί για άλλη μια φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα και φτάνει στο σημείο να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να γίνει πολιτισμένη χώρα.

«Εφόσον δεν μπορείτε να βρείτε ούτε μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προσπαθείτε να κάνετε την εικόνα της δίωξής σας να μοιάζει σαν να ήταν η Τουρκία! Αφιερώστε τον χρόνο που διαθέτετε για χειρισμούς και ανεντιμότητα στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Δεν είναι τόσο δύσκολο, γίνετε λίγο πολιτισμένοι!». Αυτή ήταν η ανάρτηση του Τούρκου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στο Twitter, στρέφοντας τα πυρά του στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό (στον Έβρο) και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ».

Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι «Παρατηρούμε την εργαλειοποίηση και τις διαρκείς προσπάθειες σπίλωσης της χώρας μας, μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Τη διεθνοποίηση του θέματος, ζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω Twitter. «Οι απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης του πόνου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να διεθνοποιήσει το ζήτημα των 92 προσφύγων στον Έβρο, σε ΟΗΕ κ ΕΕ. Δεν αρκεί το αίτημα στην Τουρκία να διερευνήσει το θέμα».

«Κανένας δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν “κανονικότητα” οι εικόνες φρίκης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως αυτές στον Έβρο», δήλωσε το ΚΚΕ αναφορικά με το συμβάν των 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο, στρέφοντας τα πυρά του κατά των τουρκικών αρχών.

Με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «Είμαστε ψύχραιμοι, σε πλήρη εγρήγορση και εφαρμόζουμε πολιτική άμεσης απόκρισης σε κάθε πρόκληση. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από κανέναν. Είμαστε σταθερά ένα βήμα μπροστά και ακολουθούμε με συνέπεια τη στρατηγική μας, η οποία αποδίδει καρπούς». Η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική εκστρατεία διεθνοποίησης της Τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας.

Επιμέλεια: Κατερίνα Φρύσσα | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος