Διαβεβαίωση ενίσχυσης του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές – Ύστατο κάλεσμα και προς τους γιατρούς

Με τα κρούσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημονικών μοντέλων σκαρφαλώνοντας ολοένα και σε νέα ύψη, η εξάντληση του ΕΣΥ, που υποφέρει από έλλειψη κλινών και συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, γίνεται κρίσιμο ζήτημα πρώτης γραμμής με μόνη “θεραπεία” την αναζωογόνηση με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid κλινικές, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.

«Ξεκινήσαμε τις διασωληνώσεις στους θαλάμους, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ, έχουμε πάει Αθήνα, Γιάννενα, Χαλκίδα, σε όλη την Ελλάδα για να σώσουμε κάποιους ασθενείς, δεν υπάρχει διέξοδος» είπε ο διευθυντης της παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κώστας Καρακούσης.

Πλέον μένει να φανεί η στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, στο διάστημα των επόμενων 7 με 10 ημερών, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή έστω μέρος τους, τότε υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Η επίταξη θα αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον υπάρχον σχεδιασμό από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

«Ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί σε αυτό το διάστημα και μετά θα πάρουμε αποφάσεις» είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος απέδωσε τις ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες στη μικρή διαθεσιμότητα που υπάρχει στη χώρα και όχο στις αναστολές, που όπως σημείωσε στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Πάντως ήδη στη Θεσσαλονίκη οι ιδιώτες γιατροί δέχονται κάλεσμα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), να στηρίξουν το σύστημα υγείας προκειμένου να μην χρειαστεί η επίταξή τους.

Ευχή και ελπίδα όλων να υπάρξει ανταπόκριση, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά, διότι οι προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 7.105 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 9.000 – 11.000, ενώ σε εκτίμηση 120 νεκρούς την ημέρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων προχώρησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται πλέον 22 περιοχές και καθημερινά προστίθενται και νέες. Χθες μπήκαν οι:
• Κοζάνη
• Καρδίτσα
• Χαλκιδική
• Ιωάννινα
• Φθιώτιδα

Πρόκειται κυρίως για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Πάντως τα νέα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ σημαντική είδηση αποτελεί και το ότι η χώρα μας παρέλαβε χθες τις 2.000 δόσεις του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου και η χορήγησή της στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος