Δ. Σταθακόπουλος: Η Τουρκία είναι αναγκαίο κακό για τους δυτικούς – Η απάντηση που αρμόζει στον Ερντογάν

Array

«Η φράση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η απάντηση που αρμόζει είναι πες μας πότε θα έρθεις για να είμαστε προετοιμασμένοι», σχολίασε ο διδάκτωρ της Παντείου, τουρκολόγος και διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, περιγράφοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε «αδιέξοδο έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης».

«Το κρεσέντο που αναμένεται και την ερχόμενη Τρίτη καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, θα είναι απλώς επανάληψη ενός φαύλου κύκλου ρητορικής που στερεύει. Από την Κύπρο περνάει στο Αιγαίο, τους μουσουλμάνους της Θράκης και τη συνθήκη της Λωζάνης, αναγκασμένος να αποδείξει ότι δεν είναι δειλός ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τον προκαλεί να φανεί άξιος ηγέτης ή να προκηρύξει εκλογές», σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο.

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι ηχηρές οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της Τουρκίας ο καθηγητής απαντά πως οι σύμμαχοι μας βλέπουν ως εννιαίο χώρο συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα και την Τουρκία. Σαν μηχανισμό κλειδαριάς, λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «θα θέλαμε να δούμε τους κοινούς μας συμμάχους να αντιδρούν πιο έντονα, αλλά ήδη η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως αναγκαίο κακό».

«Κανείς δεν θέλει να δει την Τουρκία ανεξέλεγκτη την στιγμή που ο Ερντογάν προαναγγέλλει στροφή στην Ευρασία απαξιώνοντας την αδυναμία της Ευρώπης στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Αρκεί ως υπενθύμιση ότι η έγιναν 13 πόλεμοι Ρωσίας – Τουρκίας για τον έλεγχο των Στενών, είπε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος