Δ. Σαρηγιάννης στο Πρώτο: Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα φέρουν περαιτέρω διασπορά (audio)

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα φέρουν άνοιγμα των κοινωνικών επαφών και περαιτέρω διασπορά, δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη.

“Από την περασμένη εβδομάδα είμαστε σε μία πολύ ήπια αποκλιμάκωση της τάξης του 5%, η οποία πιστεύω ότι θα σταθεροποιηθεί για λίγο, γιατί στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στα λύματα, είπε ο κ. Σαρηγιάννης και υπογράμμισε ότι “με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μία μείωση της τάξης του 10-12% όχι πολύ μεγάλη. Ο μέσος όρος, ο εβδομαδιαίος των κρουσμάτων είναι γύρω στις 3.000. Απαιτείται δρόμος για να είμαστε ασφαλείς. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα self test, να τηρούμε τα μέτρα”.

Για τα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία υστέρηση λόγω της φυσιολογίας της ασθένειας (8-10 ημερών) για να νοσήσει σοβαρά και συνεπώς να έχει ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα, ανάμεσα στα κρούσματα και στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ είναι πιο γρήγορο στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων. Το θέμα είναι πώς εφαρμόζεις τις αποστάσεις, έχεις τη μάσκα και είσαι σε εξωτερικό χώρο. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος σε αυτές τις συνθήκες είναι απειροελάχιστες. Στις συνθήκες της Ανάστασης αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

«Όχι» στο Πάσχα στο χωριό

Σχετικά με το Πάσχα, ο καθηγητής είπε: “Ναι μεν μπορεί στατιστικά να έχεις το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ δύο περιοχών αλλά έχεις άλλους κοινωνικούς κύκλους και αυτό σημαίνει αύξηση της διασποράς. Οποιοδήποτε τέτοιου είδους άνοιγμα σημαίνει αύξηση των επαφών. Κατά πόσο είναι καλό ή κακό, αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε”. Επίσης πρόσθεσε: “Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα παιδιά. Απαιτείται υπομονή για να υπάρχει προοπτική. Από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα ενός γενικευμένου ανοίγματος”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος