Δ. Σαρηγιάννης για πανδημία: Βρισκόμαστε σε αρχική φάση αυξητικής πορείας – Μέσα Φεβρουαρίου η κρίσιμη περίοδος (video)

Array

Για τις νέες μεταλλάξεις και τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που μολύνουν τον κόσμο, αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ο οποίος εστίασε στον «Όρθρο» που αποτελεί πια το 7% των κρουσμάτων.

«Βρισκόμαστε σε μια αρχική φάση αυξητικής πορείας, η οποία ήταν προβλεπόμενη με δεδομένo το γεγονός ότι υπήρχαν και είχαν ήδη ταυτοποιηθεί νέες παραλλαγές στη χώρα, oι οποίες έχουν υψηλότερη μεταδοτικότητα και ένα υψηλότερο ποσοστό διαφυγής από την ανοσία» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά τόνισε ότι «έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς η «Όρθρος» και η «Κράκεν» θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πιο πολύ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στα λύματα των πόλεων οι επιστήμονες περιμένουν να δουν μια κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας γύρω στα μέσα Φλεβάρη και μετά, όπως εκτίμησε, θα αρχίσουμε ξανά να έχουμε μια πτωτική πορεία.

Σε ποιες περιοχές το ιικό φορτίο είναι υψηλό

«Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από το ιικό φορτίο που ενδεχομένως εντοπίζεται. Ήδη βλέπουμε τάσεις γρήγορης αύξησης σε περιοχές όπως το Ηράκλειο, η Πάτρα» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το καλό είναι ότι αυτά τα νέα στελέχη δεν δίνουν μεγαλύτερη παθογένεια από την πιο ισχυρή παθογένεια από την Όμικρον 5, ίσως λίγο λιγότερο, και άρα περιμένουμε να δούμε μικρή σχετικά πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επιπρόσθετα, τόνισε, ότι «δεν υπάρχει η ήπια μόλυνση γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγουμε» καθώς όπως εξήγησε η επιστημονική κοινότητα ακόμη διερευνά τις συνέπειες του συνδρόμου Long Covid.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος