Δ. Σαρηγιάννης: Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι από άποψη φυσικής ανοσίας – Ξεκάθαρα είναι νέο κύμα πανδημίας (video)

«Ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, όπως είπε, είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος