Δ. Φιλίππου, πρ. ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά των φαρμάκων

«Ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση εξαγωγών για 260 κωδικούς φαρμάκων» δήλωσε ο κ. Φιλίππου, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες

Γρίπη και ιώσεις ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις στα φάρμακα, που όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, θα ομαλοποιηθεί – άνευ απροόπτου- εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Μιλώντας για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο», δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τα ογκολογικά φάρμακα τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. «Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε», είπε σχετικά.

Δ. Φιλίππου, πρ. ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά των φαρμάκων
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κάνουμε ελέγχους σε όλες τις φαρμακαποθήκες

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μην στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες που ανεστάλει η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.

«Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους.  Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας» υποστήριξε ο κ. Φιλίππου

Ερωτηθείς για τα γενόσημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ και την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι «θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα μας η χρησιμοποίηση των γενόσημων, όπως σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο», προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα δήλωσε ότι αυτή «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους», γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους.

Έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων

Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αλλά περιορισμένης διαθεσιμότητας.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Αναφορικά με τη λίστα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι «όταν δεν υπάρχει ακριβώς το αντίστοιχο (σκεύασμα), το ανταλλάξιμο υπάρχει το ισοδύναμο. Γι αυτό το λόγο ο ΕΟΦ επικαιροποιεί τα στοιχεία. Έχουμε καταρτίσει μία λίστα από τα φάρμακα αυτά, τα οποία αλλά δεν μπορεί να τα αγοράσει μόνος του ασθενής, αλλά θα πρέπει να τα πάρει με συνταγογράφηση, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού και θα δίνει διέξοδο σε πιθανά προβλήματα που θα υπάρξουν»

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος