Πώς θα γίνεται η ενημέρωση των πολιτών για τα υποκατάστατα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη

Οι ελλείψεις φαρμάκων «πνίγουν» και την ελληνική αγορά, με το υπουργείο να έχει λάβει μια σειρά από μέτρα με κυριότερο την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ενώ απειλεί με λουκέτο τις φαρμακαποθήκες που δεν τηρούν την απαγόρευση.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους θα ενημερώνονται οι πολίτες σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη σε κάποιο φάρμακο που επιθυμούν να προμηθευτούν.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία με τις ελλείψεις φαρμάκων. Πρόκειται να εισάγει η χώρα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα, θα κάνει εισαγωγές μέσω θυγατρικής του ΕΟΦ για να αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ ο πολίτης μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ θα ενημερώνεται για τα ίσης θεραπευτικής αξίας φάρμακα, τα υποκατάστατα, τα γενόσημα, μέσα από μια λίστα που θα αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα. Γιατί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι υπόθεση των γιατρών, οι οποίοι ξέρουν πώς θα τους χειριστούν και θα ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για αυτά που λείπουν ή για να ξέρουν να διαμορφώνουν τη συνταγογράφηση.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας ζήτησε χθες την παρέμβαση με επιστολή του προς την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λυθεί το θέμα σε κεντρικό επίπεδο, καθώς αντίστοιχο πολύ μεγαλύτερης έκτασης πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάρα πολλές χώρες στις οποίες αυτή τη στιγμή το κύμα των εποχικών ιογενών λοιμώξεων είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον  για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος