Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με δύο δωρεάν self test – Νέα μέτρα για μετά τις γιορτές στο «τραπέζι»

Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο για την αναχαίτιση της πανδημίας την περίοδο των γιορτών, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν δωρεάν σε όλους 2 self test, τα οποία πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα και μετά την Πρωτοχρονιά και απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test σε όλους, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους.

Με βασικό όπλο τα self test θα γίνει το ρεβεγιόν… Πρωταρχικός στόχος να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες των Χριστουγένων και της Πρωτοχρονιάς να έχουν αρνητικό αποτύπωμα την περίοδο μετά τις γιορτές. Οι εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους, ακόμη και τους εμβολιασμένους, για την είσοδο σε κλειστούς χώρους διασκέδασης δεν έγιναν τελικά δεκτές από τον πρωθυπουργό, καθώς ένα τέτοιο μέτρο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους.

«Δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά ράπιντ τεστ σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην κατεύθυνση αυτή οδήγησε και το γεγονός ότι τα αυστηρότερα μέτρα τα οποία λαμβάνουν άλλες χώρες ισχύουν ήδη από καιρό στην Ελλάδα, καθώς ήταν χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, για πριν από το εορταστικό τραπέζι, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test από όλους, εμβολιασμένους και μη.

Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν από τα φαρμακεία, 2 επιπλέον self test για όλους. Με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους.

«Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δε πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι:

– Σε κλειστούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι.

– Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να σερβιριστούν και οι ανεμβολίαστοι με επίδειξη αρνητικού ράπιντ τεστ.

– Στα εμπορικά καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, οι εμβολιασμένοι εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό ράπιντ έως και 48 ωρών.

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, όπου δημιουργείται συνωστισμός, σε εμπορικά και χώρους διασκέδασης. Εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα απευθύνονται φωνητικά μηνύματα από τις αρχές για χρήση μάσκας, σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού

Πριν φτάσουμε στις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για τη δωρεάν διανομή δύο self test, έχουν προηγηθεί δύο ορόσημα ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος.

Την Κυριακή και πριν την αναχώρησή του για τη Βουλγαρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των κυρίων Πλεύρη και Τσιόδρα. Σε αυτήν τη σύσκεψη, πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της Όμικρον μεταφέρθηκε η άποψη ειδικών για ενδεχόμενα μέτρα προστασίας από το νέο στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις, δέχθηκε εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και αφού επέστρεψε από την επίσκεψή του στη Βουλγαρία κατέληξε στις αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα.

Αυτό που μέτρησε περισσότερο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στην απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ότι το μέτρο του rapid test θα ήταν άδικο για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, η χώρα μας έχει ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μία πιο χαλαρή προσέγγιση και τώρα σπεύδουν σε αυστηρότερους περιορισμούς

«Παράθυρο» για νέα μέτρα από τη νέα χρονιά

Η δεύτερη φάση της άμυνας απέναντι στην υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον θα έρθει τις  πρώτες εβδομάδες του 2022. Ηδη, ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο ενδεχόμενων μέτρων καθώς το νέο πανδημικό κύμα με χιλιάδες νέες διαγνώσεις αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.


H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα”. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα, ανέφερε σε tweet του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας

«Μπορεί πραγματικά όταν φτάσουμε στο πικ της Όμικρον να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τις 20.000 κρούσματα την ημέρα» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ένα εύρος επιλογών για τον περιορισμό της διασποράς.

Ο «οδικός χάρτης» των μέτρων μετά τις γιορτές

-Επέκταση τηλεργασίας.
-Επιβολή ωραρίου σε εστίαση/διασκέδαση

Είναι δύο μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί.

«Ακόμα κι αν είναι ελαφρές οι νοσήσεις, τα κρούσματα ανεβαίνουν κι έτσι θα ανέβουν και τα άτομα που νοσηλεύονται και οι θάνατοι» επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί». Ακόμα τόνισε ότι «το μήνυμά μας λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείας γιορτές. Αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 366.080 τεστ, 6424 κρούσματα, 661 διασωληνωμένους και  77 θανάτους.

Οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έφθασαν πλέον τις 20.000.  Από τους 661 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 545, το 82.45%  είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 116  (17.55%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων εμφανίζεται γενικά σταθεροποιημένο στη χώρα. Οι περιοχές που εμφανίζουν αισθητή αύξηση σε σχέση με μία εβδομάδα πριν είναι η Κέρκυρα (241%) και τα Χανιά (103%).

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Μαίρη Σκανδάλη, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Δημήτρης Γκάτσιος, Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος