Χαλάρωση των μέτρων – Πότε ανοίγουν σχολεία, φροντιστήρια, παραλίες, σινεμά

Αντίστροφή μέτρηση για την επανεκκίνηση μιας ακόμα σειράς δραστηριοτήτων από το Σάββατο, μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και απόφαση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα από τις 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Επίσης, από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως αύριο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει. Από την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Με περισσότερα μέτρα προστασίας επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μαθητές Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, καθώς άρχισε και η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από όλα τα φαρμακεία της χώρας, αποκλειστικά για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σε σχολεία.

Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τις πόρτες τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάριος Κωνσταντινίδης, στις προτάσεις είναι να ανοίξουν το επόμενο διάστημα:

  • Τα μουσεία στις 14 Μαΐου
  • Στις 21 Μαΐου προτείνεται να ανοίξουν τα θερινά σινεμά ενώ στις 28 του μήνα να επαναλειτουργήσουν θέατρα και συναυλίες.
  • Επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου αναμένεται να φέρει την κατάργηση του SMS

Πάντως όποια δραστηριότητα επιτραπεί θα γίνει με αυστηρά μέτρα.

Πώς θα γίνει η διανομή των self-test

Από τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-tests οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα έως την Κυριακή 16 Μαΐου.

Στο δημόσιο οι εργαζόμενοι από Δευτέρα θα πάρουν δωρεάν το τρίτο self-test. Μέχρι τη Κυριακή 9 Μαΐου πρέπει να έχουν δηλωθεί τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τέστ στο self-testing.gov.gr.

Στο μεταξύ τα Υπουργεία εξωτερικών της Ελλάδας και του Μπαχρέιν κατέληξαν σε αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διευκολυνθούν τα ταξίδια και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος