Χαλάρωση μέτρων – Με γοργούς ρυθμούς η επιστροφή στην κανονικότητα

Στην κανονικότητα επιστρέφουν η οικονομία και η κοινωνία, μετά το πολύμηνο lockdown. Παρελθόν θα αποτελεί από την Παρασκευή το γραπτό μήνυμα για τις μετακινήσεις και τις αγορές, και απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού. Σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά πρέπει να έχουν είτε αρνητικό μοριακό ή αυτοδιαγνωστικό τεστ είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυστηρές θα είναι οι προϋποθέσεις για ταξίδια στα νησιά από τις 14 Μαΐου. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid test ή self test. Επίσης θα μπορούν να ταξιδέψουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού μετα την πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν νοσήσει με τη σχετική βεβαίωση.

Αντιθέτως για ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα υπάρχει απλή σύσταση για διαγνωστικό τεστ.

Από την Παρασκευή η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00.30 ενώ χωρίς μουσική θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα εστίασης. Τέλος τα sms 13033 και 13032, ενω το λιανεμπόριο απελευθερώνεται καθώς καταργείται το click away και το click inside

Στη σημασία των self test για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατέθηκαν περισσότερα απο 8 εκατομμύρια σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες καθώς και ότι 11.532 άτομα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν φορείς χάρη σε αυτά.

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί έχουν επιταχυνθεί και πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της μέρας θα αγγίξουμε τα 4 εκατομμύρια. Συνολικά, 2,6 εκατ. συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότεροι από 1,3 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που ξεπερνά το 13%. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό 700.000 κατοίκων 19 νησιών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι τα εξής:  Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου ολοκληρώνονται σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Από 1ης Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό, το λεγόμενο Green Pass,  πρόταση που είχε κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. To πιστοποιητικό θα ενσωματωθεί στη φόρμα PLF που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες. Επίσης, θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου με βάση τον αλγόριθμο EVA.

Να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μείωση των εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία αλλά και πτωτική τάση του ιϊκού φορτίου στα λύματα τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.489 κρούσματα,707 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 70 συνάθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που ζήτησε ξεκάθαρα και αξιόπιστα δεδομένα για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, ώστε να εντάξει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα.

“Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα τους παράσχουμε ό,τι μας ζητήσουν και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλύτερα νέα και κατηγοριοποίηση για τη χώρα μας” ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας θεωρούν δεδομένο ότι μόλις η Ελλάδα τοποθετηθεί στην “πράσινη λίστα” οι κρατήσεις θα εκτοξευτούν.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος