Χ. Γώγος: Mπαίνουμε στην εποχή των ιώσεων – Να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και για τη γρίπη

Array

Μπαίνουμε στην εποχή των ιώσεων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός είναι ιοί. Μιλώντας για τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε μεταξύ άλλων ότι φαίνεται ότι είναι παρόμοιες με την Ο και επισήμανε ότι το «βασικό πρόβλημα που μπορεί να έχουμε είναι η κάλυψη σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Ακόμα είπε ότι «το χαρακτηριστικό της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι κατά τη γνώμη μου οι επαναμολύνσεις, δηλαδή η αδυναμία της προηγηθείσας νόσησης και των εμβολίων να κρατήσουν τη νόσο μακριά από τη μετάδοση». Επισήμανε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και για τη γρίπη.

Έχουμε καταλάβει πια τη συμπεριφορά του κορονοϊού

«Μπαίνουμε στην εποχή των ιώσεων. Και η γρίπη και ο κορονοϊός είναι ιοί το ξέρετε πολύ καλά. Στην Αμερική είναι μεγάλο το θέμα, δηλαδή είναι πολύ περισσότερο σημαντική η εμφάνιση της γρίπης απ’ ότι στη χώρα μας. Ένα σημαντικό θέμα λοιπόν είναι ότι μπαίνουμε σε μια εποχή που εμφανίζονται ιώσεις ανάμεσά τους και της γρίπης. Το θετικό ήταν ότι δεν υπήρχε ο ιός γρίπης τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια στοιχειώδης ανοσία στον πληθυσμό. Άρα εμφανίζεται ξαφνικά αυτός ιός βγάζοντας τις μάσκες και κυκλοφορώντας και παράλληλα υπάρχει στο υπόβαθρο ο γνωστός κορονοϊός, ο οποίος είναι ακόμα πανδημία. Υπάρχει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, υπάρχει αρκετή διασπορά και δυστυχώς εμφανίζονται καινούργιες μεταλλάξεις.

Αυτή είναι συμπεριφορά του κορονοϊού, έχουμε καταλάβει πια πως συμπεριφέρεται. Με τον καιρό, αλλάζει χαρακτήρα, αλλάζουν μερικές πρωτεΐνες ακίδας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καινούργια στελέχη, καινούργιες παραλλαγές, οι οποίες δεν δημιουργούν πολλά προβλήματα ως προς την νοσηρότητα και τη λοιμογόνο δράση όμως έχουν το πολύ βασικό τους εργαλείο που είναι η ανοσιακή διαφυγή, δηλαδή ξεφεύγουν από τα εμβόλια και από την προηγηθείσα νόσηση σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές επαναμολύνσεις και να γίνεται αυτός ο φαύλος κύκλος».

Οι νέες μεταλλάξεις και πόσο πρέπει να ανησυχούμε για αυτές

«Είναι προβλέψιμο τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις αυτές, κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή, γιατί πάντα υπάρχει το τυχαίο με τη νόσο αυτή το ξέρουμε από προηγούμενες συμπεριφορές του ιού. Φαίνεται ότι είναι παρόμοιες με την Ο» σημείωσε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά της πρέπει να είναι παρόμοια. Θα είναι εξίσου ήπια νόσος όπως είναι οι Β4, B5 αυτή τη στιγμή και το βασικό πρόβλημα που μπορεί να έχουμε είναι η κάλυψη σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Φαίνεται με πρώιμα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από διεθνείς δημοσιεύσεις ότι πιθανώς το εμβολίο που κάνουμε αυτή τη στιγμή θα καλύπτει τα στελέχη της Β4, Β5 που επικρατούν, τη BQ1 και τη BQ1.1, που ήδη εμφανίστηκε στη χώρα μας σε μικρά νούμερα προς το παρόν, αλλά η πρόβλεψη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το CDC είναι ότι αυτό θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα και θα είναι το στέλεχος που θα κάνει τη νόσο και τους χειμερινούς μήνες. Αλλά σας επαναλαμβάνω ότι είναι στέλεχος που μοιάζει πολύ με την O, είναι παρακλάδι της O που υπάρχει αυτή τη στιγμή»

Οι επαναμολύνσεις κύριο χαρακτηριστικό της πανδημίας

«Το χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή της πανδημίας είναι κατά τη γνώμη μου οι επαναμολύνσεις, δηλαδή η αδυναμία της προηγηθείσας νόσησης και των εμβολίων να κρατήσουν τη νόσο μακριά από τη μετάδοση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μεταδόσεις, δυστυχώς έχουμε μεγάλα νούμερα. Είναι και πολλοί που δεν καταγράφονται αυτή τη στιγμή, γιατί ξέρετε πολλοί κάνουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κλπ. Επομένως υπάρχει μεγάλη διασπορά. Αλλά αν δείτε το σύστημα υγείας πόσο βάρος έχει αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χαμηλά και επομένως υπάρχει αυτή η αποσύνδεση ανάμεσα στη νόσο, στη διασπορά της νόσου και το σύστημα υγείας, το οποίο έχει μικρή επιβάρυνση και αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο από ότι θυμάστε. Γιατί ο στόχος της εξάλειψης με τις συνεχείς εμφανίσεις μεταλλάξεων έχει απομακρυνθεί αρκετά».

Για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εμφάνισης μιας βαριάς μετάλλαξης ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι:«η πιθανότητα να εμφανιστεί μια τέτοια μετάλλαξη δεν είναι πολύ υψηλή. Είναι χαμηλή κατά τη γνώμη μου, γιατί η συμπεριφορά του είναι τέτοια που πάντα επιλέγει μεταλλάξεις που είναι ήπιες και κάνουν μεγαλύτερες παρά όχι βαριά νόσο, αλλά παρόλα αυτά όμως το σύστημα υγείας και η πολιτεία πρέπει να απαντήσει γι αυτό πρέπει να είναι έτοιμο ένα έτοιμο, γιατί όχι μόνο μπορούμε να έχουμε κάποια σοβαρή μετάλλαξη που μάλλον δεν θα συμβεί, αλλά θα έχουμε και διπλές επιδημίες γρίπης – κορονοϊου, τριπλές επιδημίες με άλλους ιούς κλπ».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο, γιατί σε αυτούς που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αν τα δώσεις προληπτικά, μπορεί να οδηγήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποφυγή νόσησης.  Δυστυχώς όμως οι μεταλλάξεις, ένα από τα προβλήματα που έχουν πέραν της ανοσιακής διαφυγής είναι ότι γίνονται ανθεκτικές στα μονοκλωνικά και τρέχουμε να φτιάξουμε καινούργια. Η δυνατότητα να φτιαχτούν καινούργια μονοκλωνικά βέβαια είναι πάρα πολύ υψηλή αυτή τη στιγμή και μπορούμε να αλλάζουμε».

Μιλώντας για την εμφάνιση γρίπης στην Ελλάδα είπε ότι «πιθανότατα θα έχουμε ενώ όπως σημείωσε το εμβόλιο που υπάρχει καλύπτει τα στελέχη αυτά. Ένας από τους στόχους λοιπόν είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και για τη γρίπη. Όταν υπάρχει το εργαλείο που λέγεται εμβόλιο για τέτοια ιογενή νοσήματα πρέπει να χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα ο άλλος ιός ο οποίος επικρατεί αυτή τη στιγμή σε Ηνωμένες Πολιτείες πρέσβη ο RSV – για αυτό μιλάνε και για τριδημία, τριπλή επιδημία…. ο ιός αυτός δεν έχει εμβόλιο, επομένως αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί συμπτωματικά. Για τον ιό της γρίπης και για τον κορονοϊό υπάρχουν εμβόλια και πρέπει να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

«Η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Βοήθησε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα αποδεδειγμένα ισχυρό εργαλείο και γι αυτό το λόγο, κατά τη γνώμη μου, στους κλειστούς χώρους την περίοδο του χειμώνα, ιδιαίτερα από τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα κλπ. είναι πάρα πολύ χρήσιμη και πρέπει να την χρησιμοποιούν» είπε ακόμα.

Σχετικό Άρθρο: Μ. Θεοδωρίδου: Να προετοιμαζόμαστε για την τριδημία – Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις μεταλλάξεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος