Πενταπλάσια και εξαπλάσια τα κρούσματα γρίπης και μάλιστα πρώιμα, ενώ παράλληλα παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπς Γώγος. Μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης λόγω της χρήσης μάσκας, ειδικά στα παιδιά, επισημαίνει.
«Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά»
Η βασική διαφορά είναι ότι δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά, που ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά. Είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».
Σχετικά με την γρίπη, ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.
«Ο κορονοϊός φαίνεται ότι εξελίσσεται περίπου σαν τις άλλες ιώσεις»
«Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη», είπε ο κ. Γώγος.
Συνιστά επίσης οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».
Για τις χριστουγεννιάτικες μεγάλες συγκεντρώσεις ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος τονίζει ότι «ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά».
Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος