Χ. Δούκα: “Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού” με τα νέα μέτρα – Ανάγκη για διαφορετικές προσεγγίσεις

“Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την ενεργειακή κρίση. Κυριολεκτικά “ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού”. Μαζί με το σημερινό πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα, νομίζω ότι έχουμε προσεγγίσει τα 7 με 8 δισ ευρώ”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Χάρης Δούκας αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και πρότεινε μελλοντικές διαφορετικές προσεγγίσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ρύθμιση για πλαφόν στην τιμή ενέργειας, που όπως είπε, πρέπει να εφαρμοστεί και νωρίτερα.

Όπως υποστήριξε “σήμερα, 6/5, είμαστε στη δεύτερη πιο ακριβή θέση στην τιμή της κιλοβατώρας στην Ευρώπη” και επισήμανε:

“Όλο αυτό το επιδοματικό πρόγραμμα, που είναι μια πηγή ανάσας για τους πολίτες, δεν μπορεί να διαρκεί επ΄ αόριστον ” καθώς όπως είπε, “έχουμε μπροστά μας και άλλες αυξήσεις. Στο πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν πάλι οι τιμές και πέρασαν την ίδια ημέρα στις αντλίες των πρατηρίων, ενώ όταν έχουμε σταθεροποίηση ή μειώσεις παρατηρείται επιβράδυνση”

Όσον αφορά στα πιθανά υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας και την προσέγγισή τους σημείωσε πως “ένας τρόπος υπολογισμού, είναι η διαφορά στα κέρδη για την ίδια περίοδο πέρυσι και φέτος. Τα επιπλέον κέρδη είναι τα υπερκέρδη”. Έτσι τα υπολογίζουν όπως ανέφερε και στην Ιταλία και “δεν χρειάζεται να κάνουμε σκληρές αναλύσεις π.χ λειτουργικού και μεταβλητού κόστους, από τις οποίες, μπορεί να δημιουργηθούν εκτιμήσεις που ενδεχομένως και να  αλλάζουν την εικόνα.”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος