B. Εύβοια: Aναζωπύρωση στο Ασμήνιο ― Μήνυμα για εκκένωση (Live)

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν για 8η μέρα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια. Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε γενικές γραμμές τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν σε όλη την περίμετρο της φωτιάς και ειδικά κοντά στους οικισμούς Γαλατσώνα και Αβγαριά όπου είναι το ένα μεγάλο μέτωπο, όπως και στις Καματριάδες όπου παραμένει και σήμερα δύσκολη η κατάσβεση από αέρος καθώς σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 1(0/8) και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Με μήνυμα του 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους του χωριού να το εκκενώσουν.


Σε μήνυμα που εστάλη από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 οι ευρισκόμενοι στο χωριό Ασμήνιο καλούνται να εκκενώσουν προς Ιστιαία: «Αν βρίσκεστε στη περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Την ίδια ώρα, αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς γεγονός που εμποδίζει και τα εναέρια μέσα να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα στις Καματριάδες, όπου οι φλογες πλησιασαν τον οικισμό, ενώ πριν λίγο δόθηκε μήνυμα μέσω του 112 για να εκκενωθεί το Ασμήνιο.

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων, στα πύρινα μέτωπα μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας και στις Καματριάδες.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

B. Εύβοια: Aναζωπύρωση στο Ασμήνιο  ―  Μήνυμα για εκκένωση (Live)

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια. Επίσης, συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, και το Πευκί.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς από τη Γαλατσώνα όπου βρίσκεται δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το πύρινο μέτωπο είναι δύσκολο και κάλεσε να έρθουν άμεσα πυροσβεστικά αεροπλάνα να συνδράμουν γιατί -όπως είπε- αν ξεφύγει η φωτιά τότε θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Σημείωσε ότι τα ελικόπτερα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα μπαίνουν στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στη βόρεια Εύβοια, 143 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα, οι οποίοι έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας (9/8) και διανυκτέρευσαν στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη, στις Σέρρες.
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης βρέθηκε εκεί λίγο πριν ξεκινήσουν για την Εύβοια και μίλησε με τον αρχηγό της αποστολής των Πολωνών πυροσβεστών. Όπως δήλωσε ο αρχηγός των Πολωνών πυροσβεστών έχουν παρακολουθήσει από τα μέσα ενημέρωσης την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια και είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων.

Για 7η νύχτα οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι στο πόδι προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μαίρη Σκανδάλη που βρίσκεται στο χωριό Γερακιού συνομίλησε με ένα ζευγάρι που έχουν σπίτι στο χωριό, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνιση μάχη με τις φλόγες, σημειώνοντας πως μόνο με τη συνδρομή εναέριων μέσων θα μπορέσουν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα. Αναφέρθηκαν στις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ημέρες χωρίς να έχουν νερό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος