Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Συνωστισμοί σε πλατείες από κορονοπάρτι (video)

Μια δύσκολη εξίσωση είναι η χαλάρωση του lockdown εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται ακραία και οι επιστήμονες ζητούν εμφατικά αυστηρή τήρηση των μέτρων, έως ότου επιτευχθεί το τείχος ανοσίας. Επισημαίνουν ακόμη, την αύξηση μολύνσεων στις ηλικίες 15 έως 19 ετών. Αιτία; Tα πάρτι, τα οποία συνεχίζονται…

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 2.801 νέα κρούσματα κορονοϊού και 75 θανάτους, ενώ 781 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Από τις νέες διαγνώσεις, οι 1.350 καταγράφηκαν στην Αττική και οι 391 στη Θεσσαλονίκη.

Ενώ στην Αττική η επιδημιολογική εικόνα παραμένει τις τελευταίες ημέρες σταθερή, η επέλαση του κορονοϊού συνεχίζεται ακάθεκτη στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με τους ειδικούς, μάλιστα, να αναμένουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους τις επόμενες ημέρες.

«Αυξημένες εισαγωγές, φθάνουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου» ανέφερε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Αίσθηση προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών, παρά το γεγονός ότι τα λύκεια παρέμεναν κλειστά.

Από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι οι νέοι κολλούν από υπαίθριες συναθροίσεις. Η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπως και πολλές πλατείες και πάρκα αποτελούν σημεία συνάντησης εκατοντάδων νέων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο οικισμός Ρομά Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Για 10 ημέρες επιβάλλονται στην περιοχή έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 55-59, ενώ σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλα άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτης. Όσοι από αυτούς είναι κάτω των 30 ετών δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ κανονικά συνεχίζεται ο εμβολιασμός για τους μεγαλύτερους σε ηλικία με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Την προσήλωση στον στόχο του εμβολιασμού ζήτησε από την Άμφισσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το τέλος της δοκιμασίας μας πλησιάζει. Προσηλωμένοι στον στόχο του εμβολιασμού θα βγούμε νικητές και από αυτήν την μάχη», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλους να συνδράμουν στην καμπάνια υπέρ του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων.

«Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι: οι πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση ή έχει κλείσει ραντεβού το 62% στους άνω των 85 ετών, το 63% στην ηλικία 80-84, το 75% στην ηλικία 75-79, το 57% στους 70-74, το 50% στους 65-69 και το 47% στους 60-64 ετών.

Με αποκλειστική δήλωσή του στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε σε εμβολιασμό όλων, ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

«Πρέπει να τρέξουμε, όχι να πάμε, να εμβολιαστούμ, διότι έτσι προστατεύουμε και τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους ανθρώπους» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, λοιπόν, είναι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Η κυβέρνηση λόγω εγκληματικών επιλογών έχει καταδικάσει τη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο(…) Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει πλήρως τον πολιτικό έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος στο Newsbomb.

«Έχουμε 100 ανθρώπους καθημερινά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, καθημερινά αυξημένα κρούσματα (…) και ταυτόχρονα προχωράνε σε διαρροές και ανακοινώσεις οι οποίες δεν βοηθάνε» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης στον Alpha 9.89.

«Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι εγκληματική, όχι μόνο γιατί δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και γιατί ακόμα και τώρα που η κατάσταση έχει ξεφύγει, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα “Έρευνα” Τρικάλων.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Χαρά Γιαννοπούλου, Κατερίνα Μπατζάκη, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος