Κ. Σακελλαροπούλου: Η Άμφισσα είναι τόπος θυσίας και παράδειγμα αγωνιστικής δράσης

Επίσκεψη στην Άμφισσα, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η Άμφισσα είναι τόπος θυσίας και παράδειγμα αγωνιστικής δράσης», είπε η κα. Σακελλαροπούλου, η οποία ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Δελφών.

«Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την εθνική μας ανεξαρτησία, μας δίνει έμπνευση και δύναμη», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη δεν αφήνει ανέπαφες και τις τοπικές κοινωνίες. Πλήττει την οικονομία τους, δυναμιτίζει τη συνοχή τους, εξαντλεί τις αντοχές τους. Παρ’ όλ’ αυτά, εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι σύντομα οι Δελφοί θα σφύζουν από επισκέπτες και ζωή, και θα’ ναι, όπως πάντα, ένας τόπος πολιτισμού, εσωτερικής ενατένισης και αστείρευτης έμπνευσης.

Αρχικά, η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Φωκίδος, Θεόκτιστου και στη συνέχεια μετέβη στην πλατεία Κεχαγιά, όπου κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του οπλαρχηγού Πανουργιά, όπου δήλωσε:

«Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω την επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Η ‘Αμφισσα είναι η πρώτη πόλη της Ρούμελης που εξεγέρθηκε το 1821 και η πρώτη που απελευθερώθηκε. Αν για τους αρχαίους προγόνους μας η Φωκίδα και το κέντρο των Δελφών ήταν ο “ομφαλός της γης”, για τις γυναίκες και τους άντρες που πολέμησαν για την ελευθερία μας ήταν ο τόπος της θυσίας. Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την εθνική μας ανεξαρτησία μας δίνει έμπνευση και δύναμη».

Αμέσως μετά, η κα. Σακελλαροπούλου μετέβη στο δημαρχείο Δελφών, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην ‘Αμφισσα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Πανουργιά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο των Σαλώνων, καθώς και το Εθνολογικό-Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου.

Παρόντες κατά την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ‘Αμφισσα ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο βουλευτής Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος