Αττική: Παράταση του lockdown έως 8 Μαρτίου – Έληξε η σύσκεψη των ειδικών

Σε εισήγηση για παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα, έως τα ξημερώματα της 8η Μαρτίου κατέληξε η σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εξέτασε σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδίως της Αττικής. Η συζήτηση περιέλαβε και την κατάσταση σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά.

Το lockdown θα είναι στη γνωστή μορφή

-Κλειστές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και σχολεία

-Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00 καθημερινές και μετά τις 18:00 τα σαββατοκύριακα.

Το σκεπτικό της εισήγησης στην οποία κατέληξαν βασίστηκε στο ότι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, μεταξύ 1500 με 2000, και χρειάζεται χρονος  για να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας, όπου στις .

Στην ατζέντα μπήκαν και άλλες περιοχές τις λεγόμενες “κόκκινες” όπου καταγραφονται πάνω απο 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας αυστηρότερα μέτρα.

Τους επιστήμονες απασχολούν ιδιαιτέρως οι μεταλλάξεις του επικίνδυνου κορονοϊού και κυρίως η βρετανική που φαίνεται να κυριαρχεί. Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί σε 990 θετικά δειγματα στη χώρα, ενώ χθες καταγράφηκε στην Αθήνα το πρώτο κρούσμα από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα σε μία γυναίκα, Ελληνίδα, η οποία πρόσφατα είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική.  Η τρίτη μετάλλαξη που κρατά σε εγρήγορση τους ειδικούς είναι της Νοτίου Αφρικής, που μετρά 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επικράτεια.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πίεση στις ΜΕΘ και την “απρόβλεπτη” συμπεριφορά του ιού να εμφανίζεται σε περιοχές της χώρας που δεν υπήρχε κρούσμα» ανέφερε στο Πρωτο Προγραμμα και στη Μαρία Γεωργίου ο Αλκιβιαδης Βατοπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορόνόιο.

Σε ερώτημα εάν οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού ο κ. Βατόπουλος απάντησε «κατά πάσα πιθανότητα ναι. Φαίνεται ότι οι μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, επικράτησαν γιατί μεταδίδονται πιο εύκολα. Έχουμε λοιπόν έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα από τον αρχικό ιό».

«Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα ήθελα το RT να είναι αρκετά κάτω από τη μονάδα, τώρα είναι στο 1,1 – 1,2 » σημείωσε ο καθηγητής.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος