Αθήνα – Παρίσι: Συγκλίσεις στους στόχους της γαλλικής προεδρίας

Στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην ενημέρωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την στρατηγική σχέση των δύο χωρών η οποία επισφραγίστηκε με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Τις ευρείες προοπτικές της ελληνογαλλικής συνεργασίας μετά και την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας στους πρέσβεις των 27 κρατών- μελών της Ένωσης, σε εκδήλωση που διοργάνωση η γαλλική πρεσβεία με αφορμή την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της Ένωσης.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών: «Αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ σημείωσε: «Προ κάποιων μηνών υπογράψαμε με την Ελλάδα μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η εταιρική αυτή σχέση προβλέπει διαβουλεύσεις επί πολλών ζητημάτων, όχι αποκλειστικά αμυντικών αλλά και πολιτικών και διπλωματικών με την ευρεία έννοια των όρων».

Σταθερή επιλογή της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία, εντός όμως του οριοθετημένου πλαισίου που ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων της παραμένει αναφαίρετο.

«Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα αυτό ισχύει και τίποτα παραπάνω» ανέφερε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Νέα υπέρπτηση μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους ΑΝΚΑ στα 19.000 πόδια άνωθεν Κανδελιούσα.

Συγκλίσεις ανάμεσα σε Αθήνα – Παρίσι στους στόχους της γαλλικής προεδρίας

Αθήνα και Παρίσι συγκλίνουν στους βασικούς στόχους της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Μακρόν προωθεί την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, με την κομβική ελληνογαλλική συμφωνία που υπογράφθηκε πριν από λίγους μήνες ν’ αποτελεί το πρώτο έμπρακτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι με τη Γαλλία στο τιμόνι της Ένωσης δημιουργείται ένα επιπλέον ανάχωμα στις τουρκικές παρανομίες, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταδικάσει με εμφατικό τρόπο τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν και στην ανάγκη ταχείας ψήφισης του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και στον καλύτερο έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος