Αρτοποιός: Από τον Μάιο έως τώρα 472 φωτιές στον Ασπρόπυργο – Σε Ασπρόπυργο, Φυλή και Αλεξανδρούπολη τα πιο δύσκολα σημεία

Από 1η Μαΐου έως τώρα έχουν ξεσπάσει 472 φωτιές μόνο στον Ασπρόπυργο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβετσικής κ. Γιάννης Αρτοποιός στην εκπομπή «ERTNEWS UPDATE» και τον Κώστα Λασκαράτο.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η σημερινή είναι μία πολύ δύσκολη μέρα με ακραίες συνθήκες. «Έχουμε ξαναπεί ότι αυτές οι ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το που ξεκίνησε η δύσκολη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, ουσιαστικά συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι έχουμε περιοχές και δίκτυ επικινδυότητας κατηγορίας 5, όπως είναι η Αττική, η Εύβοια. Σήμερα, μετά από αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και τη Φθιώτιδα, την Αργολίδα και την Κορινθία, έχουμε το ξέσπασμα ουσιαστικά πολύ δύσκολων δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, έχουμε από το πρωί την έναρξη σε τρία διαφορετικά μέτωπα στη Δυτική Αττική, στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Είναι μια περιοχή η οποία έχει απασχολήσει κατά κόρον το τελευταίο χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα θα σας αναφέρω περισσότερα από 472 συμβάντα δασικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε περιοχές γύρω από τον Ασπρόπυργο. Από την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουμε περισσότερα από 472 καταγεγραμμένα συμβάντα».

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για μία πρωτόγνωρη κατάσταση: «Σήμερα οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο των επιχειρήσεων από αέρος και από επίγειες δυνάμεις. Είναι πυρκαγιές οι οποίες γιγαντώνονται μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Γι αυτό λοιπόν τον λόγο, όπως έχετε δει, έχουν εκδοθεί πολλά μηνύματα και του 112 και στην περιοχή της Αττικής, όπως επίσης και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να στείλουμε το μήνυμα ούτως ώστε να καταλάβει ο κόσμος την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από ορισμένες περιοχές οι οποίες θα διατρέξουν κίνδυνο και μάλιστα οι πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε αυτές περιοχές έχουν άμεσο κίνδυνο εγκλωβισμού. Αυτό είναι το μέγεθος της κατάστασης σοβαρότητας κατάστασης που υπάρχει. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη, έχει ακραία καιρικά συμβάντα, ακραίες καιρικές συνθήκες και απαιτούνται έκτακτα μέτρα, όπως αυτό το οποίο έγινε χθες στην εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Μια ακραία συνθήκη εκεί υπήρχε λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας καπνού η οποία προέκυψε από το χώρο της πυρκαγιάς, θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα αναπνευστικής φύσεως».

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμβάντα είναι μία δυναμική προσαρμογή του μηχανισμού, όπως και γίνεται αυτή τη στιγμή, η πρόληψη, η έγκαιρη πρόβλεψη συμπεριφοράς πυρκαγιάς η οποία θα εκδηλωθεί και το πού θα πάει, πού θα κατευθυνθεί αυτή η συμπεριφορά της πυρκαγιάς» είπε ακόμα ο κ. Αρτοποιός. «Είδατε σήμερα ότι η πυρκαγιά εξελίχθηκε πάρα πολύ δυναμικά και στον χώρο της του Ασπροπύργου αλλά και στην Φυλής, πάνω ακριβώς από τη Φυλή και κατευθυνόταν με πόσο μεγάλη ένταση και ταχύτητα. Και το πρώτιστο μέλημά μας ήταν επειδή βλέπαμε ότι πυρκαγιά κατέβαινε ουσιαστικά προς τη Φυλή, ότι έπρεπε να φύγει ο κόσμος, να εκκενώσει προς τα Άνω Λιόσια και ακόμη, όταν κατέβηκε ακόμη πιο κάτω η φωτιά, πόσο αναγκαίο ήταν η αποστολή μηνυμάτων προκειμένου να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση για την ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς με τους 18 μετανάστες που απαναθρακώθηκαν και αν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών είπε:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα δεδομένα. Επίσημα δεδομένα τα οποία θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω και είναι επίσημο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς και της Αλεξανδρούπολης λαμβάνουν μηνύματα 112 στο κινητό τους τηλέφωνο».

Τέλος ανέφερε ότι δύο είναι τα πιο δύσκολα σημεία: Οι πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο και στη Φυλή, και η Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: ERTNEWS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος