«Ελλάδα: Από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μαθητή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Σε αυτό αναδεικνύεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα μας, αφότου άφησε πίσω την οικονομική κρίση, οι επενδυτικές ευκαιρίες και το μάθημα που μπορεί να πάρει η Γερμανία, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και στη νοοτροπία. «Από οικονομικής άποψης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, αυτά που φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα. Το 30% του ΑΕΠ της εξαρτάται από τον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία προσανατολισμένη στον τουρισμό. Είναι λίγο σαν τη Φλόριντα της Ευρώπης. Πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν εκεί, επειδή είναι απλώς ένα ωραίο μέρος για να ζεις.» λέει ο Κρίστιαν Κοπφ, επικεφαλής των αγορών ομολόγων στην Union Investment.
Την περίοδο του 2011 που η Ελλάδα βίωνε μεγάλη οικονομική κρίση και η κυβέρνηση είχε αναλάβει πολύ υψηλά επίπεδα χρέους η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα. Η αθέτηση πληρωμών και τα δάνεια που πήραμε έθεσαν τη χώρα μας σε πολύ καλύτερη θέση. Το κράτος αναδιάρθρωσε τον προϋπολογισμό του και μπορούσε να δανειστεί ξανά χρήματα σε ευνοϊκότερους όρους.
Μαριάν Βεντ
Η ανάπτυξη που σημείωσε η Ελλάδα το 2024 οφείλεται στην άνθηση του τουρισμού. Ο επικεφαλής του ΚΑS, στην Αθήνα, Μαριάν Βέντ, λέει ότι: «Δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή ως διαμετακομιστικός κόμβος. Με το λιμάνι του Πειραιά, έχουμε έναν κόμβο logistics, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και μπορούμε έτσι να εξυπηρετούμε πολύ καλά τις νέες αγορές προς τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη και οι Κινέζοι το έχουν αξιοποιήσει έξυπνα αυτό.»
Η ρεπόρτερ του ARD εξυμνεί τη στάση της Ελλάδας κάνοντας λόγο για επιστροφές επενδυτών και μαζικές αφίξεις τουριστών τονίζοντας το περυσινό ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων αφίξεων. Σύμφωνα με τον Βέντ η λέξη κλειδί είναι «ψηφιοποίηση.» Τονίζει πως, η ψηφιακή μετάβαση τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας και της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, η νοοτροπία των Ελλήνων είναι βλέποντας και κάνοντας. Οι Γερμανοί πάντα σκέφτονται πρώτα τη διαδικασία και, αν η διαδικασία δεν είναι 100% σωστή, δεν ξεκινούν καν. Θα μπορούσαν σε αυτό να μάθουν κάτι από τους Έλληνες», υποδεικνύει ο Μάριαν Βεντ.
«Θα μπορούσαν σε αυτό να μάθουν από τους Έλληνες», τελειώνει ο Βεντ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Επιμέλεια: Γιούλη Νικολοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος