Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία: Τέσσερις τραυματίες, μήνυμα από το 112 για εκκένωση 11 οικισμών

Δύο ήταν τα μεγάλα ενεργά μέτωπα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Αρχαία Ολυμπία: το μέτωπο της Μιράκας και το μέτωπο της κοινότητας Λάλα στην Φολόη. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στην Αρχ. Πίσσα και Λάλα. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω πτώσης καλωδίων ηλεκτρισμού που έχουν καεί. Κάτοικοι παραμένουν στα χωριά παρά την εντολή εκκένωσης.Νέο μέτωπο στην εθνική Τρίπολης – Πύργου  απειλεί τα χωριά Λιναριά, Κάμενα και κάτω Λούβρο.

Εντολή για εκκένωση του χωριού Δήλιζα στην Ηλεία, όπου υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Στο χωριό Κλαδέος υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Εγκλωβισμένοι από την φωτιά είναι οι κάτοικοι στο χωριό Κλαδέος, στο οποίο είχε δοθεί από χθες εντολή εκκένωσης. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πριν από λίγο με μήνυμα από το 112 ζητείται η εκκένωση σε #Βασιλάκι, #Υψηλό, #Άσπρα_Σπίτια, #Ξηρόκαμπο, #Αμπάρι, #Άνω_Κάτω_Λούβρο, #Κρυονέρι, #Λάλα, #Δούκα, #Λάσδικα, #Νεμούτα #Ηλείας προς #Πανόπουλο.

Η φωτιά έχει ζώσει το χωριό Δήλιζα προερχόμενη από την Λιναριά. Ο ανατολικός άνεμος έχει φέρει τις φλόγες ακριβώς έξω από το χωριό, το οποίο απειλείται και έχει μερικώς εκκενωθεί. Ο άνεμος ενισχύεται και τα πυκνά πεύκα γύρω από το χωριό και τις διάσπαρτες αγροικίες παραδίδονται στις φλόγες.

Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Οι κάτοικοι προσπαθούν από γεωτρήσεις να αντλήσουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού από την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς.

Στην περιοχή υπάρχουν συνεχείς οικισμοί, για τους οποίους έχει δοθεί  εντολή εκκένωσης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί 20 σπίτια. ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 19 οικισμοί. Έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκταση και καλλιεργειών.

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

«Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά», τονίζει σε μήνυμά του, με αφορμή τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Αναφερόμενος στα αίτια της πυρκαγιάς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος