Κ. Μητσοτάκης στην Ηλεία: Η μάχη συνεχίζεται – Έχουμε ακόμα ενεργά μέτωπα

Στις περιοχές της Ηλείας που δοκιμάζονται από τη φωτιά έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο στάδιο των Μακρισίων, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία, όπου πραγματοποίησε αυτοψία.

«Βιώνουμε μια περιβαλλοντική κρίση με μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, αποτέλεσμα ενός καύσωνα που μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του. Θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τις γυναίκες και τους άνδρες της πυροσβεστικής, τους εθελοντές και τους πολίτες της Ηλείας που αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν -στον βαθμό που αυτό ήταν δυνατόν τις μεγάλες ζημιές από αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όσες και σε όσους έδωσαν αγώνα να προστατευθεί ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον χώρο σήμερα. Ευτυχώς είναι παντελώς προστατευμένος. Η μάχη συνεχίζεται. Έχουμε ακόμα ενεργά μέτωπα στην Ηλεία. Αύριο περιμένουμε ακόμα πιο δύσκολη ημέρα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες ότι κάνουμε ότι καλύτερο δυνατό. Καταλαβαίνω το θυμό, την οργή και την αγανάκτηση πολιτών οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε -κατά κεφαλήν- περισσότερα πυροσβεστικά μέσα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, σε όλα τα σημεία της χώρας. Η κατανομή γίνεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια, ακολουθώντας τις επιταγές του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, το οποίο είναι το μόνο που έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους».

Με οργανωμένες εκκενώσεις προστατεύουμε ζωές

Σχολιάζοντας το θέμα των εκκενώσεων περιοχών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να τονίσω ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουμε τη συνεννόηση και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών. Όταν θα έρθει η ώρα η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν».

Αποζημιώσεις για σπίτια και αγροτική παραγωγή

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις τους πληγέντες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά να γνωρίζουν ότι θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια αυτά να μπορούν να κατασκευαστούν και πάλι. Οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν είτε για τη σοδειά τους, είτε για κατεστραμμένα δέντρα. Έχουμε αποδείξει ότι όλο αυτό το διάστημα που έχουμε αντιμετωπίσει μια σειρά από φυσικές καταστροφές ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών».

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, για το οποίο αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους 2 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που θα έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στη χώρα. Και αυτοί οι πόροι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Θα έχουμε την ευκαιρία, όταν τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια, να μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι αυτό το πρόγραμμα».

Αυτοψία στην Αρχαία Ολυμπία – Πώς σώθηκε

«Θέλω να είμαστε πιο τολμηροί εδώ πέρα. Να κάνουμε παρεμβάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την ενημέρωση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδωνη, και τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού χώρου για μια μελέτη ύψους 250.000 ευρώ που έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο και τον Κρόνιο Λόφο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται ώστε «να το ολοκληρώσουμε και να μας βρει έτοιμους το επόμενο καλοκαίρι».

Συζητώντας για τα έργα αναδάσωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που βρίσκονταν σε εξέλιξη και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα για να μην υπάρξουν προβλήματα από διαβρώσεις του εδάφους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «μαζί με την Περιφέρεια θα κάνουμε τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα».

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά».

Η υπουργός Πολιτισμού, στη διάρκεια της σύσκεψης, στον Αρχαιολογικό Χώρο, ενημέρωσε, τον πρωθυπουργό, για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να κρατηθεί μακριά η φωτιά:

Στον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και συγκεκριμένα:

-Πύραυλοι καταιονισμού ύδατος σε πλήρη λειτουργία πέριξ του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

-Πυροσβεστικές φωλιές σε πλήρη λειτουργία πέριξ των παραπάνω χώρων.

Τις προηγούμενες μέρες ελήφθησαν προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα:

-Πλήρης αποψίλωση και καθαρισμός του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και των χώρων γύρω από τα Μουσεία από τη χαμηλή βλάστηση

-Διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος επί αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς για την αύξηση της υγρασίας στους χώρους γύρω από τον Αρχαιολογικό Χώρο και τα Μουσεία

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες:

-Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία

-Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας

-Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ

-Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας για τη συντήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα

-Συνεχής διαβροχή από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου με χρήση των φωλεών πυρόσβεσης

-Διάνοιξη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος