Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρχών για τις απάτες με συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών, εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας – θύμα απάτης – καταγγέλλει στο ΕΡΤNews ότι μέσα έναν μήνα έγραψαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς η ίδια να το χρειάζεται.
Η Τζωρτζίνα, είναι ένα ακόμα από τα θύματα που κατήγγειλε ότι έγραψαν στο ΑΜΚΑ της, χωρίς τη συναίνεσή της, ακριβά ιατρικά είδη ύψους περίπου 13.000 ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια, τα συγκεκριμένα ιατρικά είδη δεν θα μπορούσαν να προορίζονται για έναν άνθρωπο που έχει την δική της κατάσταση υγείας.
«2.123 ευρώ περίπου ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν εχω τετραπληγία, αν τα λεω σωστά. 3.500 ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο. 2.350 ευρώ ορθοστάτης. Στέκομαι, δε χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», αρίθμησε, μεταξύ άλλων, η Τζωρτζίνα.
Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει δύο εταιρίες και τρεις γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου των εικονικών συνταγογραφήσεων και των υπεροκοστολογήσεων ιατρικών ειδών και φαρμάκων, ο ΕΟΠΠΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία.
«Για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τους αρμόδιους σχετικούς ελεγκτές και δουν τεκμηριωμένη αίτηση να περάσει, αλλιώς «κόβεται» σε επίπεδο έκδοσης συνταγής. (…) Και το δεύτερο εργαλείο που εχει στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ. Η 2η δικλείδα ασφαλείας στην ουσία αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One time password θα στέλνεται μήνυμα στον ασθενή ο οποίος θα παρεβρίσκεται για να παραλάβει την συνταγή, το προϊόν», εξήγησε ο γγ του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Αγγελής.
Οι έρευνες των αρχών για τις υποθέσεις απάτης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Χριστιάνα Μανιάτη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος