Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες: Πώς «διαβάζουμε» το μηχανογραφικό – Σύμβουλος εκπαίδευσης εξηγεί

Σε έξυπνες επιλογές για την επιλογή σχολής και σε μεγάλες ευκαιρίες με ελάχιστα μόρια από ανακατάταξη βάσης αναφέρεται ο σύμβουλος εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Κότιος που μίλησε στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» και για τις κρίσιμες ημερομηνίες βαθμολογίας και μηχανογραφικών δελτίων που αναμένουν οι 70.000 συμμετέχοντες στις φετινές Πανελλήνιες.

 «Σε πέντε χρόνια περίπου θα μιλάμε για 40 -45.000 παιδιά που θα δίνουν Πανελλήνιες», τόνισε παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα του δημογραφικού, αλλά και σε άλλες επιλογές που δίνει το παράλληλο μηχανογραφικό όπως αυτό για τα ΙΕΚ «που έχει τραβήξει κόσμο προς τα εκεί».

Πρώτα θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στο κινητό των μαθητών, στη συνέχεια θα περιμένουμε το υπουργείο να μας δώσει ένα άνοιγμα επτά με οκτώ ημερών, γιατί θα πρέπει να βγάλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, από τον μέσο όρο όλων των μαθητών και θα πρέπει να υπάρχει για τον καθέναν αυτό το σετάρισμα στον ηλεκτρονικό του λογαριασμό, εκτιμά ο σύμβουλος εκπαίδευσης, αναφερόμενος στο διάστημα μεταξύ 8 και 18 Ιουλίου.

«Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να διαβάσουν πρώτα το μηχανογραφικό»

Φυσικά, πρέπει πρώτα οι υποψήφιοια βρουν αν υπάρχει κάτι που τους αρέσει. Δεν είναι μόνο οι υψηλόβαθμες σχολές αυτές οι οποίες φέρουν αποτέλεσμα, γιατί έχουμε σχολές οι οποίες έχουν ελάχιστα μόρια από 7.000, ως 12.000, οι οποίες μας οδηγούν σε δρόμους πολύ σημαντικούς για το μέλλον, τόνισε ο κ. Κότιος, φέρνοντας ως παράδειγμα το τμήμα Στατιστικής με περίπου 12.000 που οδηγεί στην ανάλυση δεδομένων που υπάρχει παντού, από το digital μάρκετινγκ μέχρι το ποδόσφαιρο.

Με 9.500 μόρια είναι το τμήμα της Κατερίνης και της Θήβας, για εργασία στα λιμάνια αλλά και γενικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη μεταφορά προϊόντων, επισημαίνει παράλληλα.

Μεγάλες ευκαιρίες από φέτος και στα επόμενα 2 – 3 χρόνια

Στην ανακατάταξη στις βάσεις σχολών μηχανικών, αναφέρθηκε ο σύμβουλος εκπαίδευσης υπενθυμίζοντας ότι όλα τα πρώην ΤΕΙ πλέον αρχίζουν να γίνονται πολυτεχνικές σχολές, και να έχουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με το Μετσόβιο.

«Τώρα έχει ανοίξει την πόρτα το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, όπου έχει ιδρυθεί πλέον Πολυτεχνική Σχολή και μένουν κάποιες μικρολεπτομέρειες, αλλά αυτή τη στιγμή πλέον τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι ισότιμα με των πολυτεχνείων. Αυτό σημαίνει, ότι πολλές σχολές μηχανικών που ήταν πολύ χαμηλές σε μόρια, ενδέχεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Η Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με τους ναυπηγούς μηχανολόγους μηχανικούς στο Μετσόβιο έχει μια απόκλιση3 -4.000 μορίων που ενδεχομένως μετά να αρχίσει να μικραίνει».

Αλλάζουν οι τίτλοι σπουδών

Σε πάρα πολλές σχολές, όπως Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν πηγαίνουν πολλοί μαθητές. Έχει 150 εισακτέους, εγγράφονται 20, κάνουν μάθημα σαν να κάνουν ιδιαίτερο και η αγορά εργασίας έχει ανάγκη. Αυτό το συναντάμε σε πάρα πολλά τμήματα, ανέφερε ο κ. Κότιος καταλήγοντας:

Οι τίτλοι σπουδών, αλλάζουν ανάλογα με το πώς κινείται η αγορά εργασίας. Δηλαδή δεν φανταζόμασταν παλαιότερα ότι ένας απόφοιτος τμήματος Περιβάλλοντος θα μπορούσε να εργάζεται σε ένα κρουαζιερόπλοιο για να πιστοποιεί ότι τηρεί όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα στο κρουαζιερόπλοιο και να παίρνει μισθό περίπου 2.500.

Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος