Αντιδράσεις συνδικάτων για τη δίωξη σε βάρος εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Κύμα αντιδράσεων από τα συνδικάτα για την αγωγή που κατατέθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ενάντια στα σωματεία εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ για τη συμμετοχή τους σε τρίωρη στάση εργασίας στις 10/5/2022.

Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με ένα προκλητικό αίτημα στο δικαστήριο, για την φυλάκιση και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε συνδικαλιστές, συνοδεύτηκε η προσφυγή της ΣΤΑ.ΣΥ για να κηρυχθεί εκ των υστερών παράνομη η τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.- 12 μμ), που πραγματοποίησαν την Τρίτη 10/5, την ώρα εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Εταιρεία, ακολουθώντας σχετική απόφαση του ΕΚΑ .

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως: «αφού έλαβε υπόψη της τη σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρο Αθήνας, καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την απαράδεκτη κίνησή της να καταθέσει αγωγή κατά των Σωματείων Εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 3ωρη Στάση Εργασίας που εξήγγειλε το ΕΚΑ την 10η Μαΐου, ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη (Ν4808/21).

Πρωτοφανές είναι το αίτημα της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ που ζητάει να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως την εκτίμηση για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δηλώνει πως κανείς δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θα είμαστε μαζί σε κάθε προσπάθεια να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά».

Η ΓΣΕΕ «καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., η οποία προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του Σωματείου των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ, επειδή συμμετείχαν σε τρίωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας.
Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, φανερώνει ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως «βασιλικότερη του βασιλέως» και δεν διστάζει να αξιοποιεί το Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης της προσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού.

Η αξίωση της Διοίκησης τής ΣΤΑΣΥ είναι τουλάχιστον προκλητική. Ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν.
Απαιτούμε από τη Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών, να πάρει εδώ και τώρα πίσω την ντροπιαστική αυτή αγωγή. Τους εργαζόμενους δεν τους φοβίζουν ούτε οι αγωγές ούτε γενικότερα οι αυταρχικές συμπεριφορές. Ακόμη και αν αυτές συνεχιστούν, οι αγώνες δε θα σταματήσουν».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την απαράδεκτη κίνησή της να καταθέσει αγωγή κατά των Σωματείων Εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ. Οι συνάδελφοι συμμετείχαν στην 3ωρη Στάση Εργασίας που εξήγγειλε το ΕΚΑ την 10η Μαΐου, λόγω εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής του Εργατικού Κέντρου ενάντια στην εφαρμογή του ΓΕΜΗΣΟΕ και ζητώντας την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Χατζηδάκη που εφήρμοσε πιστά η Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Πρωτοφανές είναι το αίτημα της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ που ζητάει να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τοποθέτηση του ΕΚΑ στο ΣτΕ για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση.

Το ΕΚΑ δηλώνει ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους εργαζόμενους σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ στον αγώνα τους για ακύρωση των ποινών και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

«Καταγγέλλουμε ως πράξη τρομοκρατίας, εκφοβισμού και καταστολής την προσφυγή που έκανε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών (μέσω της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ) ζητώντας όχι μόνο να κηρυχθεί ως παράνομη η απεργία τους (στάση εργασίας στα πλαίσια του ΕΚΑ) για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ στις 10/5/2022 αλλά και την φυλάκιση των μελών των Διοικήσεων των Σωματείων τους» αναφέρει η ΠΕΝΕΝ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την τρομοκρατία και τις απειλές της κυβέρνησης, του υπουργείου μεταφορών στους εργαζόμενους και τα σωματεία των ΜΜΜ.
Με προσφυγή στη δικαιοσύνη η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητά μέχρι και την φυλάκιση των μελών της διοίκησης των σωματείων.
Το «έγκλημά τους» ήταν η συμμετοχή τους στη στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των εργαζομένων που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.
Με τέτοιες μεθοδεύσεις η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να εφαρμόσει το αντεργατικό έκτρωμα που έκαναν πολλές φορές κουρελόχαρτο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο λιμάνι και αλλού, αλλά να εμποδίσει τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, την απόφαση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.
Θα το πούμε ξανά για μια ακόμη φορά.
Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα και τις διεκδικήσεις μας».

Επίσης το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την απεργία της 12/5 στον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει: «Το κρεσέντο αυταρχισμού και τρομοκρατίας εναντίον των εργατικών αγώνων συνεχίζεται και σήμερα με νέα απαγόρευση της απεργίας, αυτή την φορά των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις 12 Μάη.

Λίγες ώρες μετά τις απειλές για διώξεις μέχρι και φυλακίσεις συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ η «ανεξάρτητη» και «τυφλή» δικαιοσύνη βλέπει καθαρά την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων και προστρέχει να βοηθήσει Κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους. Απαγορεύουν κάθε απεργία εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις!

Την στιγμή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, που οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ότι πριν 15 χρόνια, η κυβέρνηση του απεργοκτόνου Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι οι μόνες Απεργίες που θα επιτρέπει είναι μάλλον αυτές που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε μειώσεις μισθών!

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την βρώμικη επίθεση και την λάσπη Κυβέρνησης και Διοίκησης ΟΑΣΘ εναντίον των εργαζομένων. Αυτοί οι ίδιοι που έχουν αφήσει το λαό της Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρείται από έναν γερασμένο και επικίνδυνο στόλο λεωφορείων, χωρίς παράθυρα εν μέσω πανδημίας και με πανάκριβα εισιτήρια ζητούν από τους εργαζόμενους να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης».

Χωρίς ντροπή δηλαδή αποκαλούν τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που μετράνε νεκρούς συναδέλφους τους εν μέσω πανδημίας ως ανεύθυνους επειδή ζητάνε Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα ατυχήματα, λόγω της τραγικής κατάστασης του στόλου του ΟΑΣΘ. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που ζητάνε φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης.
Λάσπη, συκοφαντίες, τρομοκρατία και δικαστήρια είναι τα όπλα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους στενάζουν λόγω της ακρίβειας, της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων σε βάρος του λαού και δεν θα ανεχτούν την τρομοκράτηση των εργαζομένων που διεκδικούν το δίκιου τους.
Η επίθεση εναντίον κάθε δίκαιου εργατικού αγώνα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που δίνει την μάχη της επιβίωσης.
Η νίκη κάθε συνδικάτου, η νίκη κάθε εργατικής διεκδίκησης είναι ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση των συνθηκών και την διεκδίκηση αυξήσεων σε όλους τους κλάδους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος