Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή αυτονομία σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Έρχονται μέτρα “ασπίδα”

Καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας και συνολικά της Ευρώπης αποτελεί ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Ένα βήμα που αποκτά διεθνείς διαστάσεις, δεδομένων των συνεπειών στην αγορά ενέργειας από τη ρωσική εισβολή και ταυτόχρονα καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την επίσημη εκκίνηση του έργου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη κάνουν τα πρώτα γενναία βήματά τους για την ενεργειακή τους αυτονομία και σταδιακή απεξάρτησή από τη Ρωσία έστειλε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη κατά την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου LNG.

«Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ταυτότητα του έργου:

  • Χωροταξία: ο πλωτός σταθμός LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα ΝΔ του λιμένα Αλεξανδρούπολης
  • Χωρητικότητα: 153.500 κυβικών μέτρων LNG
  • Δυνατότητα εφοδιασμού: 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος
  • Χρονοδιάγραμμα: Σε λειτουργία στα τέλη του 2023

«Tο έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή αυτονομία σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Έρχονται μέτρα “ασπίδα”
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου, το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Σερβίας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θα είναι ο νέος υφυπουργός Ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή μας.

«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνολικά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι.

«Το έργο αυτό καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα και μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια» είπε από πλευράς του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Για κυβερνητικά ψέματα κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι τα έργα στο Έβρο έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός παρέστη στη διάρκεια των εγκαινίων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ επισκέφτηκε και το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στα εγκαίνια των νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες πολλές, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε τέτοια έργα να γίνονται το ένα μετά το άλλο για την εξυπηρέτηση του λαού μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα και με μέλη του προσωπικού, τα οποία συνεχάρη για το έργο τους.

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή αυτονομία σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Έρχονται μέτρα “ασπίδα”
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Ηλεία για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για τη ΔΕΗ. Βολές και από τα υπόλοιπα κόμματα για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτόν τον εφιάλτη πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος. Και καλούμε όλους τους πολίτες να υψώσουν ανάστημα. Καλούμε όλους τους πολίτες στις 15 του Μάη να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ενισχύσουν τις γραμμές του. Να συμμετάσχουν στην εσωκομματική του διαδικασία. Στις 15 του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό τον καλεί να απαντήσει για το προκλητικό όπως αναφέρει πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών. “Ακολούθησε μια καταστροφική πολιτική που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Οι πολίτες να βυθίζονται στα χρέη και κάποιοι να πλουτίζουν. Τη στιγμή που μιλάμε καταγράφονται 1,5 δις ουρανοκατέβατα κέρδη για τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες” σημείωσε.

Για αντιπολιτευτικά κλισέ, και ασύστολα ψέματα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την περιοδεία του Α. Τσίπρα στην Ηλεία. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν έχουν διατεθεί μετοχές της ΔΕΗ ως μπόνους σε στελέχη της επιχείρησης «Η ΔΕΗ προέβη στην κίνηση αυτή κατόπιν εντολής της Γενικής Συνέλευσης, η οποιαδήποτε όμως κίνηση διανομής των μετοχών αυτών έχει παγώσει. Δεν υλοποιείται και δεν θα υλοποιηθεί από όσο γνωρίζω» σημείωσε.

Η ευθύνη για τους υπέρογκους λογαριασμούς βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ταυτόχρονα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες την Κυριακή 8 Μαΐου, όπου η βάση θα επιλέξει το όνομα της παράταξης. “H επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος θα ακύρωνε ουσιαστικά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, κρατώντας τα τιμολόγια σταθερά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση με το κόστος να επιμερίζεται σε όλους τους συντελεστές της αγοράς” τόνισε.

Η Ελληνική Λύση τόνισε ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που πρότεινε επισήμως στην κυβέρνηση την σύναψη συμβολαίων προαγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

“Είναι όμως πάντα βολική για τα μνημονιακά κόμματα αυτή η δήθεν αντιπαράθεση για ζητήματα εκτός του πραγματικού πεδίου και πάντα με όρους επικοινωνίας και κοκορομαχίας” σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή αυτονομία σε Ελλάδα και Βαλκάνια – Έρχονται μέτρα “ασπίδα”
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Έρχονται μέτρα “ασπίδα” στην ενεργειακή ακρίβεια

Tην ώρα που η Ευρώπη κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η ελληνική κυβέρνηση περνά στην τελική ευθεία οριστικοποίησης των νέων παρεμβάσεων μείωσης του ενεργειακού κόστους, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι πάνω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2022.

Θα δούμε παρεμβάσεις και μέσα στον Μάιο, οι οποίες θα καλύπτουν αυτό το χρονικό διάστημα και θα επεκτείνονται και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παρεμβάσεις θα βλέπει ο πολίτης για ολόκληρη τη χρονιά” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα μέτρα αναμένεται να είναι:

  • οριζόντια
  • χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
  • και όρια κατανάλωσης ρεύματος έως τις 300 KWh που ισχύει σήμερα

Νομίζω ότι θα γίνει δυνατό να μπορέσει να αποροφηθεί το 80% της αύξησης και έτσι να επανέλθουν σε προσιτά επίπεδα” είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς, οι οποίοι μήνα με το μήνα αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την ενεργειακή θύελλα: “Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους θα αποτελέσει το επίκεντρο της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Χρειάζονται δυναμικές και άμεσες αποφάσεις προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν υπάρχουν λογικοί προϋπολογισμοί που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα από μόνοι τους. Καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω“.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για το μήνα Μάιο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος