Ανησυχεί η συνύπαρξη Covid-19 και γρίπης – Έγκαιρο εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων υγιεινής προτείνουν οι επιστήμονες

Array

Σε επιφυλακή για τη γρίπη βρίσκονται οι επιστήμονες. Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η διασπορά το τελευταίο διάστημα δείχνει αυξημένη σε σχέση με τους θερινούς μήνες προηγούμενων ετών.

Η συνύπαρξη της γρίπης και του κορονοϊού, είναι το θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα, με την ιατρική κοινότητα να ανησυχεί για ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί από Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Κανονικά η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται είναι μικρός.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας και σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Για την πρόληψη της διασποράς του ιού της γρίπης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ «Τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη πρέπει να γίνει το εμβόλιο γιατί η γρίπη το Νοέμβρη θα βρίσκεται σε έξαρση».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος