Φωτιά στα Μέγαρα: Το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο σε Άνω και Κάτω Πευκενέα (video)

Μαίνεται η φωτιά κοντά στα Μέγαρα, με το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο δίπλα στους οικισμούς Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, οι οποίοι έχουν εκκενωθεί. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε χαράδρα, όπου είναι αδύνατον να μεταβούν επίγειες δυνάμεις και επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
Νωρίτερα, εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι.

Αυτοψία στα Παπαγιαννέικα, όπου υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς, έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το μεσημέρι της Παρασκευής. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Παπαγιαννέικα.

Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, δήλωσε νωρίτερα ο κ.Χαρδαλιάςσε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Σχίνο της Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής αλλά και για πολλούς οικισμούς. Μάλιστα σε κάποιους από αυτούς, η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια. 

Όπως είπε, δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες «στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες, που η φωτιά απείλησε όλο τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την Μονή. Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτήριο – κτήριο όπως και στην περιοχή των Σπάτων. Και τέλος στην περιοχή Χάνι και Πευκενέα, όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτήρια».

Ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς γνωστό οινοποιείο στα Μέγαρα, το «Κτήμα Εύχαρις». Στις φλόγες παραδόθηκαν και η κύρια κατοικία των ιδιοκτητών, μηχανήματα, καθώς και τα σταθμευμένα οχήματα γύρω από το οινοποιείο.

Καλά στην υγεία του είναι ο 75χρονος ιδιοκτήτης του οινοποιείου, χάρη στην άμεση επέμβαση πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 88 οχήματα, ενώ συνδράμουν ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΟΤΑ και εθελοντικές οργανώσεις. Από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη καναντέρ 10 PZL, 2 Σινούκ, 1 Super Puma και στη διάθεση του συντονισμού δυνάμεων βρίσκονται 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και ένα της Αστυνομίας.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για επικοινωνιακή πολιτική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Πιάστηκαν στον ύπνο» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης, Χρήστος Σπίρτζης. Ανέφερε ότι τα εναέρια μέσα ήταν ανεπαρκέστατα.

«Το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος και τα αποτελέσματα της ανοργανωσιάς, της ανικανότητας και της προκλητικής τους συμπεριφοράς τα βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες της χώρας» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται το Αλεποχώρι και τον Σχίνο για να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για την εξέλιξη της κατάσβεσης αλλά και να συνομιλήσει με κατοίκους των περιοχών οι οποίοι καταγγέλλουν – όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – από την πρώτη στιγμή έλλειψη συντονισμού και ανεπαρκή αντιμετώπιση του φαινομένου από τον κρατικό μηχανισμό.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια τομεάρχης για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, και ο τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου και βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός

Νωρίτερα, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τους Γιώργο Καμίνη και Παναγιώτη Καρκατσούλη πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της καταστροφικής πυρκαγιάς και ενημερώθηκε από την ηγεσία της πυροσβεστικής για την μάχη που δίνεται.

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι χρειάζονται έργα υποδομής και ανοιχτοί δασικοί δρόμοι.

Για διαχρονικές ανεπάρκειες έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε ότι στα Γεράνεια Όρη διάφορα συμφέροντα καραδοκούν για να αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές.

Η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, υποστήριξε η Ελληνική Λύση: «Προειδοποιούμε δε την κυβέρνηση ότι εάν επιχειρήσει αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων που κάηκαν για να “εξυπηρετήσει” οποιονδήποτε “ολιγάρχη”, καθίσταται αυτομάτως ηθικός αυτουργός της καταστροφής».

Το ΜέΡΑ 25, όπως είπε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, καταθέτει τροπολογία για να μην γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης στις περιοχές που κάηκαν για 30 χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος