Ανάσταση στα περίχωρα του Κιέβου

Στην εμπόλεμη Ουκρανία, με δάκρυα στα μάτια πιστοί στο αιματοβαμμένο χωριό της Μπούτσα, στα προάστια του Κιέβου προσήλθαν στην εκκλησία για την Αναστάσιμη ακολουθία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. Δίπλα στο ναό, βρίσκονται οι δυο ομαδικοί τάφοι που ανακάλυψαν οι κάτοικοι μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και που θέλησαν τη σημερινή μέρα να τιμήσουν τη μνήμη τους και να αφήσουν λίγα λουλούδια.

Εκεί και η 85χρονη κα. Εφροσύνη που μαζί με την κόρη της μιλάνε για τη φρίκη του πολέμου: «Η μητέρα μου επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει δει πόλεμο, εγώ δεν έχω δει αυτά που έγιναν. Ζούσαμε δυο εβδομάδες εν μέσω βομβαρδισμών, οι τοίχοι δονούνταν, τα παράθυρα και οι πόρτες καταστράφηκαν».

Το χωριό που έχει ισοπεδωθεί, θρηνεί περισσότερους από 400 ανθρώπους, ανάμεσα τους εκείνους που βρέθηκαν θαμμένοι σε δυο τα τάφους στο προαύλιο του ναού που έχει εμφανή τα σημάδια της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή.

Ο Ιερέας του Ιερού Ναού Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, της Μπούτσα, του Κιέβου, αναφέρει: «Είμαστε στην εκκλησία εδώ έχουμε τον ομαδικό τάφο, σήμερα δεν υπάρχουν σωροί, τους έχουν πάρει οι δικοί τους. Όπως αναστήθηκε ο Χριστός, έτσι έχουν αναστηθεί και εδώ οι δικοί μας άνθρωποι».

Η Γιούλια επέστρεψε μετά από ενάμιση μήνα στο σπίτι της για τις ημέρες του Πάσχα, τα συναισθήματα ανάμεικτα: «Έχω κάνει τσουρέκια παραδοσιακά, δεν είναι τόσο ωραία, αλλά είναι αυτό που έχουμε και είναι η πρώτη μέρα που κοιμήθηκα στο σπίτι μου στη Μπούτσα».

Ο Ναζάρ και ο Βολοντίμιρ, πατέρας και γιος, στρατιώτες σε ετοιμότητα, μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ για την ανάγκη να προσευχηθούν αλλά και την έκβαση του πολέμου: «Είναι δύσκολο να σας εκφράσω αυτό που νιώθω εδώ, σε αυτό το μέρος. Κάνουμε ότι μπορούμε». «Δεν θέλουμε απλώς να πολεμήσουμε αλλά να πάρουμε τις περιοχές που είναι υπό κατοχή».

Στα περίχωρα του Κιέβου, οι εκκλησίες έχουν εμφανή τα σημάδια των επιθέσεων, όπως αυτή στο Χοστομέλ που οι τρύπες στον τοίχο από τις σφαίρες έχουν μείνει εκεί να θυμίζουν τη βαρβαρότητα που έζησαν οι κάτοικοι.

Αποστολή της ΕΡΤ: Έλενα Αποστολίδου, κάμερα/ Αντώνης Κουτσογιαννόπουλος, ήχος/ Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος