Ανάγκη για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όλων – Η Όμικρον δεν είναι ήπια νόσος λένε Η. Τσαγκάρης και Ν. Καπραβέλος (video)

Για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η παραλλαγή Όμικρον σε ανεμβολίαστους με μερικώς εμβολιασμένους πολίτες μίλησαν στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής πνευμονολογίας και ο Νίκος Καπραβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας ότι “είμαστε στην κορυφή του κύματος της πανδημίας”.

«Για όλους εμάς τους εντατικολόγους αυτό ήταν αναμενόμενο. Η αποτύπωσή τους σε νούμερα ήταν αυτή που ήρθε να μας προκαλέσει μια σχετική έκπληξη» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης με αφορμή τα τέσσερα περιστατικά νόσησης με την παραλλαγή Όμικρον, σε διασωληνωμένους ασθενείς, στο Αττικόν νοσοκομείο.

«Οι ηλικίες ήταν από 25 μέχρι 80 χρονών. Αυτό έρχεται να βάλει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως επίσης και την ανάγκη για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όλων μας», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης σχολιάζοντας τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η Όμικρον πιέζει το ΕΣΥ με εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

«Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 σε αρκετές χώρες προβληματίζει τους επιστήμονες. Ο κ. Τσαγκάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» επισήμανε ότι «η εξέλιξη είναι πραγματικά απρόβλεπτη». Διευκρίνισε, όμως, ότι στο νοσοκομείο, «δεν έχουμε αποτυπώσει κάποιο περιστατικό για την Όμικρον 2. Ουσιαστικά είμαστε στην κορυφή του κύματπος. Έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Τα κρεβάτια που ανοίγουν για περιστατικά Covid-19 αφαιρούνται από τα υπόλοιπα περιστατικά».

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι στην Αθήνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Χρειάζονται, νέα, πολυδύναμα εμβόλια

«Δεν πρέπει να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο. Ακόμα είναι χειμώνας και η αναζωπύρωση είναι πολύ εύκολη. Η ανοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα δεδομένα. Χρειάζονται, νέα, πολυδύναμα εμβόλια. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και να μην χαλαρώσει η ετοιμότητα». Ο κ. Καπραβέλος συμπλήρωσε ότι ας ελπίσουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας να μη δείξει ανάλογη σφοδρότητα με τα προηγούμενα.

Η διασπορά στα παιδιά

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά με αφορμή το κλείσιμο όλων των σχολείων στις Σπέτσες, ο κ. Τσαγκάρης σχολίασε ότι η νοσηρότητα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη στα παιδιά.

Όσον αφορά τις Σπέτσες και την απόφαση των Δημοτικών Αρχών να κλείσουν τα σχολεία δήλωσε αντίθετος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τοπικές αποφάσεις που έχουν και μια διάσταση αποφυγής του κινδύνου νομίζω ότι δεν είναι τεκμηριωμένες με βάσει τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος