Αλλαγές σε μετακινήσεις, ψυχαγωγία και αθλητισμό από σήμερα – Πότε χρειάζεται αρνητικό τεστ

Σειρά νέων μέτρων τίθενται από σήμερα Δευτέρα σε ισχύ σε συνέχεια των εξαγγελιών για διευκόλυνση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ήδη νοσήσει και είναι πλέον προστατευμένοι από τους κινδύνους της σοβαρής νόσησης από τον επικίνδυνο κορονοϊό. Για την είσοδο σε διασκέδαση, δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, είτε για μετακινήσεις από θαλάσσης και αέρος, οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό απαλλάσσονται από διαδικασίες ελέγχου, την ώρα που ανεμβολίαστοι υπόκεινται σε υποχρέωση πρόσφατου, αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της “μετάλλαξης Δέλτα” επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο πως το βασικό όπλο είναι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό και με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της ένα νέο λοκντάουν. «Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12:30.

Αλλαγές σε μετακινήσεις, ψυχαγωγία και αθλητισμό από σήμερα – Πότε χρειάζεται αρνητικό τεστ
(EUROKINISSI/

Τι ισχύει από σήμερα για επιβίβαση σε πλοία

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ταξιδεύουν ελεύθερα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που μπορούν να εκδίδουν από την πλατφόρμα www.gov.gr μετά την παρέλευση 14 ημερών από την ολοκλήρωση των δόσεων.

Πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να κρατούν όσοι πέρασαν κορονοϊό σε χρονικό διάστημα προ 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά, ενώ λύση αναζητείται στο πρόβλημα έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού νοσησάντων με Covid-19, που έκαναν τη μία δόση εμβολίου, όπως ήταν η σύσταση και ακύρωσαν τη δεύτερη με αποτέλεσμα να μην “τους βλέπει” το σύστημα.

Αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ελεύθερα ταξιδεύουν τα παιδιά έως 12 ετών και από 12 ως 17 χρόνων με self test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν τα παραπάνω πιστοποιητικά σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.
  • Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/

Εξαιρούνται:

  • οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με εβδομαδιαίο self-test,
  • οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με self-test είτε σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
  • οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με self test 24 ώρες πριν.

Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία είναι μέχρι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο 50%.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Πώς γίνεται η επιβίβαση σε πτήσεις

Οι παραπάνω περιορισμοί θα ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr .

Αλλαγές σε μετακινήσεις, ψυχαγωγία και αθλητισμό από σήμερα – Πότε χρειάζεται αρνητικό τεστ
(EUROKINISSI)

Πρόσβαση σε κλειστές αίθουσες σινεμά και κέντρα διασκέδασης

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών κατά την είσοδο απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης ένα μήνα πριν

γ) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, είτε rapid test εντός 48 ωρών, είτε self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης

Όσον αφορά τη λειτουργία των ανοικτών κέντρων διασκέδασης γίνεται με:

– 25% πληρότητα

– Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο

Η είσοδος σε αθλητικούς αγώνες

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές: α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος