Αλέξανδρος Μαλλιάς (πρέσβης επί τιμή): Ένας πόλεμος από τη Ρωσία θα φέρει την καταστροφή

‘«Εχουμε καθαρή προσπάθεια κλιμάκωσης στρατιωτικής απειλής με εισβολή, πράξεις παράνομες για το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Καταστατικού του ΟΗΕ κι εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή, από την Κύπρο», είπε ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Κατά την κρίση του υπάρχουν υπάρχουν πάντως περιθώρια διπλωματικής διεξόδου.

Ο κ. Μαλλιάς παρέπεμψε στο χθεσινό σκηνικό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να ρωτάει τον υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για το αν είναι εφικτή μια διπλωματική λύση».

«Η λογική γκρίζων ή πράσινων ζωνών δεν με ελκύει. Όποιο κομμάτι της Ευρώπης το χρωματίσεις διαφορετικά, το χάνεις», τόνισε.

«Αν η απειλή από τη ρωσική πλευρά φέρει κάποια από τα αποτελέσματα που θα την ικανοποιήσουν θα αποφύγει πάση θυσία τη στρατιωτική σύγκρουση που θα έχει τεράστια ζημιά σε αυτό που και η Ρωσία αποκαλεί «αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», επεσήμανε ο πρέσβης.

«Υπάρχουν νέες προτάσεις για την επόμενη ημέρα και προβλέπουν περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Το ζήτημα «αν η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ»

«Δύσκολο να  απορρίψει το ΝΑΤΟ την ένταξη της, ενώ ευκολότερο θα ήταν να τροποποιήσει η Ουκρανία το Σύνταγμα και να αυτοδεσμευτεί ότι δεν θα επιδιώξει ένταξη», είπε ο κ. Μαλλιάς και ως ανάλογο προηγούμενο  στον ευρωπαϊκό χώρο, ανέφερε τη συνθήκη δημιουργίας του κράτους της Αυστρίας.

«Δεν είναι αρκιβώς σωστό ότι όποια χώρα θέλει μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναφέροντας ως «κακό προηγούμενο» την Τουρκία που μπορεί να «εμποδίζει κάθε ανάπτυξη συνεργασίας της ανεξάρτητης και μέλος της ΕΕ Δημοκρατίας της Κύπρου με το ΝΑΤΟ».

Η ασφάλεια των Ελλήνων και ομογενών της Ουκρανίας

«Είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο των καθημερινών πολλών διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας τίθεται με έμφαση η ασφάλεια Ελλήνων και ομογενών στην Ουκρανία.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Νίκος Δένδιας έκαναν ό,τι πρέπει και πιστεύω ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συλλάβει τους υπεύθυνους για το φόνο Ελλήνων πολιτών.

H αύξηση των τιμών διεθνώς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θεωρείται επίπτωση της πανδημίας και αποδίδεται στην έλλειψη προσφοράς, διευκρίνισε επίσης ο ‘Ελληνας διπλωμάτης, εξηγώντας ότι η ενεργειακή κρίση προηγήθηκε της κρίσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος