Αλ. Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη είστε υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα – «Παραιτηθείτε»

Array

Με τη φράση «Κύριε Μητσοάκη δεν έρχεστε στη Βουλή ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα και θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή», ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή μονομαχία πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα μείνει στην ιστορία ως «σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, οποίος στη μέση της ομιλίας του κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί.

«Νομικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον τότε ευρωβουλευτή και σήμερα αρχηγό κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλογίζοντας επίσης στον πρωθυπουργό «υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Είναι θράσος να μιλάτε από το βήμα της Βουλής για ανηθικότηα, ενώ είστε κατηγορούμενος», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη να παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του λαού και δε νοείται καμία επικληση νομιμότητας».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

«Το μισό της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη περιείχε θράσος και το άλλο μισό δειλία»,  είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «δεν αναλαμβάνει την ευθύνη» και αντίθεται ισχυρίζεται ότι φταίει ο ανηψιός του. «Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό», ανέφερε.

«Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν κυβερνούσατε εσείς αλλά πρωθυπουργός ήταν ο ανηψιός σας κ. Κοντολέων, να δεχτούμε λοιπόν ότι συνέχισε να σας εξαπατά. Δηλαδή είναι όλοι θύματα;» διερωτήθηε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε υπουργούς όπως ο Γ. ΓεραπετρίτηςΚ. Πιερρακάκης και Γ. Οικονόμου.

«Διευθύνετε καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης όπως λένε διεθνή ΜΜΕ και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν  είναι μόνο οι παρακολουθήσεις αλλά ένα πλέγμα ενεργειών που επβεβειώνει καθεστωτική αντίληψη» .

Στο όνομα του επιτελικού κράτος διορίσατε έμπιστους στην ΕΥΠ, την ΕΡΤ με τοποθέτηση του διευθυντή του προσωπικού σας γραφείου και το ίδιο έγινε στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

«Κάνατε τη χώρα διεθνώς ρεζίλι»

Αναφερόμενος στη λίστα Πέτσα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μοίρασε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και ιστότοπους με κριτήριο την ευνοϊκή προς την κυβέρνηνση επικαιρότητα ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε πογκρόμ σε άλλα ΜΜΕ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 108 θέση για την ποιότητα της ενημέρωσης και του πλουραλισμού.

Κάνατε τη χώρα διεθνώς ρεζίλι  με τον πανικό σας να κρύψετε τις παρακολουθήσεις και αφού επικαλείστε λόγους εθνικής ασφάλειας, πείτε μας τώρα ποιοι είναι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι κατηγορούμενος και οφείλει να απολογηθεί.

«Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε».

«Παραιτηθείτε και δώστε το δικαίωμα επιλογής στον ελληνικό λαό»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε παραίτηση μιλώντας για «πολιτική ζωή ζόφου, ανωμαλίες και καθεστωτικές πρακτικές που δεν μπορούν να γίνουν πλέον αποδεκτές από τον ελληνικό λαό», ενώ τόνισε όι «η ψήφος του ελληνικού λαού αποτελεί εδώ που φτάσαμε τη μοναδική διέξοδο για όλους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι ζούμε «την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη» και πως «η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει στην ομαλή, δημοκρατική, έξοδο από αυτό». Πρόσθεσε ότι «η ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων, είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα» και πως αυτό που ζούμε «είναι εκτροπή». Τόνισε ότι παρά τις διαφορές το κράτος δικαίου είναι κοινός τόπος για κάθε δημοκρατικό βουλευτή.

Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και ‘κινήσεις πανικού’ που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς

«Αφού δεν μας λέτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Κουκάκη», είπε, «Πάλι δεν γνωρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αφού δεν απαντάτε εσείς, θα απαντήσω εγώ. Επί 3,5 χρόνια, απολύτως συνειδητά, χτίζετε με κάθε μέσο ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

«Κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Αυξήσατε τις διευθυντικές θέσεις σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για να βολέψετε όλα τα στελέχη. Και ο μεγάλος σας στόχος παραμένει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο, σε κάθε μορφή λογοδοσίας».

«Είχατε την ψευδαίσθηση ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές».

«Είπα ότι θα πω αλήθειες και θα τις πω όπως τις καταλαβαίνω. Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς. Δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός στο κόμμα σας, θέλατε να μαθαίνετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσες και οι προθέσεις σας».

«Όσον αφορά στον κ. Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε επιχειρηματίες που ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτά τα ενοχλητικά που ερευνούσε ήταν που σας οδήγησαν να τον παρακολουθήσετε. Και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους».

«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη δεν ήταν λοιπόν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος όσα συγκλονίζουν αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη».

Συνέχισε: «Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε αποκλειστικός υπεύθυνος για την παραβίαση του Συντάγματος. Γι’ αυτό οφείλετε να δώσετε απαντήσεις».

Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;»

Χρειάστηκε σωσίβιο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε ρόλο

Εαν γνωρίζατε είστε κι εσείς και ο κ. Πιερρακάκης συμμέτοχοι και συνεργοί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα και να τού ζητήσει να ανακαλέσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας εάν, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «γνωρίζατε ή όχι, σε επαλειμμένες ερωτήσεις – εσείς προσωπικά δεν απαντήσατε – απαντούσε ο κ. Κοντολέων λέγοντας ψέματα; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε; Γιατί δεν απαντούσατε;” Το κρίσιμο ερώτημα, που αφορά τον κ. Μητσοτάκη, εσάς και τον (υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης) κ. Πιερρακάκη, που συνοδεύσατε εκείνη τη μέρα τον αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, που σε επανειλημμένες ερωτήσεις είπε ψέματα, και εσείς δεν σπεύσατε να διευκρινίσετε τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν γνωρίζατε τι συμβαίνει, είστε κι εσείς και ο κ. Πιερρακάκης συμμέτοχοι και συνεργοί στο έγκλημα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στον κ,. Γεραπετρίτη να «μην κουνάτε το δάχτυλο για μηνύσεις. εδώ μιλάμε πρωτίστως πολιτικά, ούτε για μηνύσεις ούτε για αγωγές και πρόσθεσε: Υπάρχουν αξιόλογοι ακαδημαϊκοί, είστε από αυτούς, που μπαίνοντας στην πολιτική την κοσμούν. Υπάρχουν και πορείες (ακαδημαϊκών), που μπαίνοντας στην πολιτική, χάνουν την αξιοπιστία τους».

Τς τελευταίες ημέρες έχει ντραπεί και η ντροπή, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 87 Ν/ 4790 με το οποίο απαγορεύτηκε η ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί περιπτώσεις άρσης απορρήτου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος