Ακραία πρόκληση από την Τουρκία: Απαγόρευσε στον Α. Τζιτζικώστα την είσοδό του στη χώρα

Array

Οι ακραίες προκλήσεις της γείτονος χώρας συνεχίζονται, αφού οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα τους στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μετέβη στη Σμύρνη για να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ταξίδεψε στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει την πόλη με την Θεσσαλονίκη για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου. Όταν όμως αποβιβάστηκε οι τουρκικές αρχές δεν του επέτρεψαν την έξοδο, καθώς όπως του διαμηνύθηκε υπήρχε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί η αιτία της απαγόρευσης. Έτσι, ο κ. Τζιτζικώστας επέστρεψε στο πλοίο, όπου και παραμένει ως τώρα, ενώ αναμένεται να γυρίσει το συντομότερο στην Ελλάδα, καθώς παρότι η απαγόρευση εισόδου ήρθη δεν επιθυμεί να συνεχίσει την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Περιφερειάρχης με μήνυμα του στο Twitter ευχαριστεί για τη συμπαράσταση. Και συνεχίζει:

«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Σκληρή η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών – «Παράνομη η κράτησή του»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν μετέβη στην Τουρκία απλώς ως ένας εκλεγμένος Έλληνας πολιτικός, αλλά και ως ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ύστερα από την σφοδρή αντίδραση του ΥΠΕΞ για την απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το πρακτορείο Anadolu  θέλησε να αντιστρέψει τα γεγονότα ρίχνοντας την ευθύνη στον κ. Τζιτζικώστα επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους λόγω συνωνυμίας» για την απαράδεκτη καθυστέρηση.

Anadolu: «Τεχνικό λάθος» λόγω ομοιότητας του ονόματος

«Ο Έλληνας αξιωματούχος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στη Σμύρνη, αν και άρθηκε το τεχνικό εμπόδιο της εισόδου του. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας επέλεξε να μην εισέλθει στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι η είσοδος καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο της Σμύρνης εξαιτίας συνωνυμίας, όπου έφτασε ακτοπλοϊκώς για να παρακολουθήσει πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου.

Ο Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο ίδιος, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια της εισόδου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου.

Κ. Μπακογιάννης: Δεν επιτρέπεται οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι σε ομηρία

Εν τω μεταξύ, όταν έγινε γνωστό το γεγονός υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε σήμερα (5/11) με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί, να συνυπάρξουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουνε βάθος. Δεν επιτρέπεται οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι στην ομηρία κάποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κάποιων εμπρηστικών συμπεριφορών που εν τέλει αδικούν τους ίδιους μας τους λαούς».

Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά την επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Μάλιστα, ενημέρωσε για το συμβάν τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον Δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία. «Θέλαμε, σε πείσμα των καιρών να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου» δήλωσε με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι «μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας.»

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος