ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Απ. Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Την απερίφραστη καταδίκη του για «την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», εξέφρασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Το Υπουργείο ζητά «από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις» και τις καλεί «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικώστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρέψει στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.»

Θεοδωρικάκος: Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνά κάθε όριο

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό ότι εξέφρασε την αγανάκτησή του για «την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί από τις τουρκικές αρχές» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του.

Στο ίδιο tweet ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει ότι «η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνά κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε.».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με το επεισόδιο της απαγόρευσης εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη Σμύρνη, oύτε επίσημη αντίδραση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Τζιτζικώστας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία – Eμμένω στην απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα

Για απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία μιλά ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter για το αδιανόητο συμβάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος