Αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα: Εντολή για πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης των αστυνομικών (video)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η δικαστική και πειθαρχική έρευνα για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, με έναν 20χρονο νεκρό. Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν μετά από επεισοδιακή καταδίωξη το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχε εμβολίσει τις μηχανές τους, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, έως την Τετάρτη που θα απολογηθούν στον ανακριτή. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν δοθεί απαντήσεις για το κατά πόσο ακολουθήθηκαν τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα και κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική αντίδραση στο περιστατικό. Ο θάνατος του νεαρού, πατέρα δύο παιδιών, έχει προκαλέσει την οργή των ομοφύλων του. Μια ομάδα Ρομά έκλεισε το απόγευμα την Αττική οδό, στο ύψος της Μαγούλας, περίπου για μισή ώρα, πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, έκαψαν ένα όχημα της Αττικής Οδού και άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι φως στην υπόθεση θα ρίξουν οι απομαγνητοφωνημένες διαβιβάσεις σημάτων μεταξύ του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης και των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σε όλες αυτές τις σοβαρές υποθέσεις οι απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών παίζουν καθοριστικό ρόλο. Από τις συνομιλίες αυτές θα αποκρυσταλλωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η εικόνα που έχουν είναι ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά άκουσε την εντολή για διακοπή της καταδίωξης ενώ το ίδιο δεν συνέβη με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.

Επίσης από τις απομαγνητοφωνήσεις θα διαπιστωθεί εάν υπήρξε ελλιπής ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου για την εξέλιξη της καταδίωξης. Τα όπλα των εφτά αστυνομικών μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για να διαπιστωθεί από ποια από αυτά προήλθαν οι σφαίρες που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο και να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του 20χρονου θύματος για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ενώ επισκέφτηκε στη ΓΑΔΑ τους κατηγορούμενος αστυνομικούς.

“Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία”, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την τροπή που πήρε η καταδίωξη στο Πέραμα άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης των αστυνομικών στο Πέρασμα.

Ο θάνατος του νεαρού έχει προκαλέσει την οργή των ομοφύλων του. Μια ομάδα Ρομά έκλεισε το απόγευμα την Αττική οδό, στο ύψος της Μαγούλας: άναψαν φωτιές και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος